När fyrabarnsmamman Sara Aspling från Lindesberg såg hur den psykiska ohälsan bland unga växte samtidigt som missbruksproblematiken och mobbingen bredde ut sig bestämde hon sig för att något måste göras. Hon valde då att starta konceptet Trygg Vuxen som nu engagerar närmare ett hundratal vuxna i Lindesbergsområdet.
– Konceptet Trygg Vuxen syftar till att det finns en trygg vuxen ute, vi är ingen myndighet utan är helt oberoende och finns som ett stöd för ungdomarna, berättar Sara.
Sara startade redan för några år sedan en grupp för nattvandrande vuxna, men på grund av ett bristande intresse hos andra föräldrar blev lasset för tungt att dra på egen hand. Den här gången har hon dock hjälp av särbon Kim Ryynänen och engagemanget har visat sig vara betydligt större nu, då Facebookgruppen redan har över 100 medlemmar och ökar stadigt.
– Jag började just den här gången mycket för att det var det här fallet med mobbing som ni skrev om på LindeNytt, och jag har kontakt med den mamman idag, berättar Sara.
Sara som själv vuxit upp i en familj där det fanns problem brinner idag för att hjälpa andra så att de inte ska behöva uppleva samma saker som hon gjort genom åren.
– Konceptet Trygg Vuxen syftar till att det finns en trygg vuxen ute, vi är ingen myndighet utan är helt oberoende och finns som ett stöd för ungdomarna. Jag själv är utbildad inom psykiatrin, och det har jag märkt är en fördel när vi är ute. Det handlar inte om att komma fram till en full ungdom och be personen stoppa fingrarna i halsen, utan det handlar om att prata med personen, varför dricker den så mycket, hur mår den egentligen?
För några veckor sedan meddelade socialnämnden i Lindesberg att man planerade att avveckla fältassistenterna och deras arbete, något som Sara menar är att gå åt fel håll.
– Jag tycker inte om att de tar bort dem, snarare skulle de utöka och ha fler som har olika kunskaper inom till exempel psykisk ohälsa och narkotika, säger hon.
Under de helger som Trygg Vuxen varit ute har de mötts av ungdomar som är mycket positivt inställda till initiativet och Sara upplever att de verkligen vågar öppna sig.
– Vi har lokaliserat var ungdomarna uppehåller sig och på vilka tider, så vi rör oss från Mejk ända ner till Circle K där det brukar vara stökigt. Ungdomarna är väldigt positiva, jag trodde faktiskt inte att de skulle vara riktigt så vänligt inställda, men vi är som sagt ingen myndighet. Vi är där för att vara ett stöd, vi pratar, sätter oss och lyssnar och bara finns där, och ungdomarna öppnar sig faktiskt. Många av oss i Trygg Vuxen är också sjukvårdsutbildade, vilket gör att vi kan göra en bedömning av tillståndet hos någon som är alldeles för full, säger Sara.
Förutom att finnas där som ett stöd för ungdomarna passar Trygg Vuxen även på att dela ut information om viktiga ämnen, och viktiga telefonnummer.
– Första gången var det information om mobbning efter att ni skrivit om fallet på Lindbackskolan. Då hade vi även med nummer till BRIS, Friends, Mind och andra stödorganisationer. Sedan har vi haft lite information om oss och våra telefonnummer, berättar Sara.
Inom kort kommer man att kalla till ett medlemsmöte, man håller som bäst på att leta sponsorer och lokal för mötet, och man hoppas att både fältassistenterna och ungdomspolisen kan närvara.
– Föräldrar ska veta att det finns vuxna ute, det kanske är en förälder vars barn inte kom hem vid midnatt som avtalat, men personen kan inte åka och leta eftersom småsyskon sover, och man kanske är ensamstående. Då kan man ringa oss, vi lägger ut nummer till oss som är ute under helgen i vår Facebookgrupp, avslutar Sara.