Gångtunneln under järnvägen vattenfylldes till två tredjedelar i det kraftiga ovädret som härjade över Lindesberg i fredags. Det innebär att vattennivån sträckte sig upp till axlarna på en normallång person.-Det måste göras något åt det här, konstaterade gata/park-arbetarna som på måndagsmorgonen fick till uppgift att röja upp i tunneln.
Den stora mängden nederbörd på kort tid, orsakade massor av översvämningar i Lindesberg hos såväl fastighetsägare i villaområdena som butiksägare nere i centrum. Det första larmet inkom vid 18-tiden och när det väl slutade att ringa hos Nerikes Brandkår några timmar senare, kunde man räkna till över 50 larm relaterade till ovädret.
En av många drabbade var Thomas Eriksson på Euronics vars butiks källarplan översvämmades. Under helgen publicerade LindeNytt ett filmklipp inspelat av honom, när vattnet forsar upp ur toalettstolen. (Se artikeln nedan – eller klicka här)
Nytt rekord
Gångtunneln under järnvägen brukar alltid översvämmas i kraftiga regnoväder, men efter fredagens oväder blev det ovanligt mycket vatten där nere. Även då tunneln var tömd på vatten på måndagsmorgonen, kunde man fortfarande tydligt se hur högt vattenlinjen hade nått på väggarna.
-Det är nog ett nytt rekord, säger gata/park-arbetaren Bengt Krönström.
När så stora mängder vatten sveper ner i tunneln, drar det också med sig stora mängder smuts och jord. När vattnet väl är borta återstår bara en sjuhelsikes sörja.
-Det måste göras något åt det här. Avloppen i tunneln fungerar inte, det är bara ett av dem som faktiskt funkar och det är så undermåligt att det inte gör någon skillnad, förklarar BKT-arbetarna.
SMHI har inte kunnat ge oss någon exakt rapport på hur stora mängder nederbörd som föll i Lindesberg. Detta beror på att deras närmaste mätstation befinner sig på en plats som inte drabbades lika hårt av ovädret.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.