En ny evenemangskalender, ambulerande turistbyråpersonal och företagsutveckling är några av de nyheter som näringslivchef Merit Israelsson och turistassistent Carolina Berg presenterade vid dagens Rotarylunch. Syftet med förändringarna inför årets turistsäsong är att kommunen ska bli mer aktiv och uppsökande för att utveckla besöksnäringen.- Vi vill vara mer aktiva och framför allt jobba mer med företagsutveckling, säger Merit Israelsson. Nu är vi duktiga på att serva turister när de kommer till oss och vi måste komplettera detta med att stötta besöksnäringen så den kan växa.
Besöksnäringen i Lindesbergs kommun hade 2013 ett relativt sett bra år. Inför kommande säsong vill Näringsliv och Utveckling inom Lindesbergs kommun ta sitt arbete ett steg vidare och kommer att genomföra en hel del förändringar i sitt arbete.
– Det har länge diskuterats om att kommunen borde ha en gemensam evenemangskalender på webben, berättar Carolina Berg. Vi har nu utarbetat en första webbplattform, Visit Lindesberg, som släpps i vår med evenemansuppgifter. Den kan sedan byggas på med exempelvis boenden, matställen och annan besöksinformation.
Till sommaren kommer Turistbyrån att vara placerad på Kungsgatan 34 i väntan på en bättre och mer strategiskt rätt placering. Men turistbyråns personal kommer att synas över hela kommunen.
– Personalen ska vara placerad där besökarna befinner sig, säger Merit Israelsson. Exempelvis ska turistpersonal finnas vid Stripa, Plantmarknaden, Rv 50 eller vid Kloten. Här är uppgiften uppsökande och vi ska aktivt fråga besökarna hur vi kan serva dem.
På längre sikt vill Näringsliv och Utveckling arbeta för att bygga en varumärkesplattform för Lindesbergs kommun. Till detta arbete är engagerade Lindebor inbjudna som vill diskutera vilken framtida gemensam bild kommunen och besöksnäringen ska marknadsföra.
– Frågan man ställer sig är vad Lindesberg är känt för, säger Merit Israelsson. Just nu får vi många svar på detta och för att bli kraftfulla i vår kommunikation med besökare är det bra om vi i Lindesbergs kommun har en gemensam bild.
Vid Rotarys lunchmöte idag berättade Merit Israelsson också om en pågående utredning kring Tursams uppdrag. Tursam är en ekonomisk förening som ägs av länets norra kommuner. Föreningen arbetar med destinationsmarknadsföring för Bergslagen.
– Resultatet av utredningen presenteras i senare vår, säger Merit Israelsson. Men jag skulle gärna se att Tursam fick ett nytt uppdrag där man också aktivt arbetar med företagsutveckling och stöttade de turistföretag vi har i vårt område.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.