En ny evenemangskalender, ambulerande turistbyråpersonal och företagsutveckling är några av de nyheter som näringslivchef Merit Israelsson och turistassistent Carolina Berg presenterade vid dagens Rotarylunch. Syftet med förändringarna inför årets turistsäsong är att kommunen ska bli mer aktiv och uppsökande för att utveckla besöksnäringen.- Vi vill vara mer aktiva och framför allt jobba mer med företagsutveckling, säger Merit Israelsson. Nu är vi duktiga på att serva turister när de kommer till oss och vi måste komplettera detta med att stötta besöksnäringen så den kan växa.
Besöksnäringen i Lindesbergs kommun hade 2013 ett relativt sett bra år. Inför kommande säsong vill Näringsliv och Utveckling inom Lindesbergs kommun ta sitt arbete ett steg vidare och kommer att genomföra en hel del förändringar i sitt arbete.
– Det har länge diskuterats om att kommunen borde ha en gemensam evenemangskalender på webben, berättar Carolina Berg. Vi har nu utarbetat en första webbplattform, Visit Lindesberg, som släpps i vår med evenemansuppgifter. Den kan sedan byggas på med exempelvis boenden, matställen och annan besöksinformation.
Till sommaren kommer Turistbyrån att vara placerad på Kungsgatan 34 i väntan på en bättre och mer strategiskt rätt placering. Men turistbyråns personal kommer att synas över hela kommunen.
– Personalen ska vara placerad där besökarna befinner sig, säger Merit Israelsson. Exempelvis ska turistpersonal finnas vid Stripa, Plantmarknaden, Rv 50 eller vid Kloten. Här är uppgiften uppsökande och vi ska aktivt fråga besökarna hur vi kan serva dem.
På längre sikt vill Näringsliv och Utveckling arbeta för att bygga en varumärkesplattform för Lindesbergs kommun. Till detta arbete är engagerade Lindebor inbjudna som vill diskutera vilken framtida gemensam bild kommunen och besöksnäringen ska marknadsföra.
– Frågan man ställer sig är vad Lindesberg är känt för, säger Merit Israelsson. Just nu får vi många svar på detta och för att bli kraftfulla i vår kommunikation med besökare är det bra om vi i Lindesbergs kommun har en gemensam bild.
Vid Rotarys lunchmöte idag berättade Merit Israelsson också om en pågående utredning kring Tursams uppdrag. Tursam är en ekonomisk förening som ägs av länets norra kommuner. Föreningen arbetar med destinationsmarknadsföring för Bergslagen.
– Resultatet av utredningen presenteras i senare vår, säger Merit Israelsson. Men jag skulle gärna se att Tursam fick ett nytt uppdrag där man också aktivt arbetar med företagsutveckling och stöttade de turistföretag vi har i vårt område.
I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen Gusselby Annorlunda i helgen. Det kommer dukas upp med det mesta man kan tänka sig på en skördemarknad, men utöver detta även försäljning och utställning av tavlor skapade av skådespelaren Mikael Persbrandt.
– De flesta vet vem Persbrandt är, så det kan vara intressant att se honom från en annan sida, menar Kerstin Birath, initiativtagare till evenemanget.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv, strumpor, väskor och allt däremellan. Som sig bör denna dag rådde en trevlig marknadskänsla ackompanjerad av doften från munkar och brända mandlar. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Efter att ha blivit beviljade stöd från Socialstyrelsen slår intresseföreningen Attention i Lindesberg ett slag mot ofrivillig ensamhet. Nu erbjuder man personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning en unik möjlighet att testa en mängd olika aktiviteter så som LAN, bågskytte, bad och bowling gratis under hela hösten.
– Det är verkligen ett fint erbjudande, så vi hoppas att många sluter upp nu säger, Adina Langseth, ordförande i Attention Lindesberg.
Söndagen den 8 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för andra året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det viktigt för oss alla att vi genomför den här cupen, för Benjamin, säger Aleksander Lazarevic.
September är den internationella barncancermånaden, då människor världen över kraftsamlar i kampen mot barncancer. Hos Grillköket i Lindesberg fattade man beslutet att skänka en del av sina intäkter till Barncancerfonden, för att stötta deras arbete.
– Vi har alla barn, och vi vill kunna hjälpa till på det sättet vi kan, förklarar Walat Dino.
Med alla tillstånd i hand står det nu klart att Lindemarken går av stapeln 22 september och precis som i fjol blir det vid Charlottenlunds Handelsområde man håller marknaden, detta på grund av att man fortfarande saknar en plats för ett tivoli i anslutning till centrala Lindesberg.
– Vi på Lions hade helst haft Lindemarken i centrum, men det går inte att få ekonomi i det hela om vi inte har ett tivoli, förklarar Arne Eriksson, Lions president i Lindesberg.