Socialdemokraterna i Lindesberg bjuder in alla intresserade till ett öppet möte om Lindesbergs centrum. ”Hur vill du att centrum ska utvecklas”, är frågan som Bengt Storbacka ställer. På tisdag i nästa vecka, den 1 oktober klockan 18 i Lindesberg Arena, lokal Utsikten, kan du som medborgare ge din syn på hur centrum ska utvecklas i framtiden, tillsammans med Socialdemokraterna och några andra intressegrupper.
”Något måste göras, något måste hända nu” säger socialdemokraternas Bengt Storbacka och menar att utgångspunkten för initiativet är att det handlar om Lindesbergs överlevnad som ort.
Hur ska vi få fart på handeln? Måste det till en galleria? Hur ska centrum utvecklas utan att man förlorar småstadscharmen? Hur lockar vi hit kedjebutikerna? Bostäder i centrum? Frågorna är många.
En annan mer känslig fråga som sällan diskuteras, är hur man ska hantera det faktum att Lindesbergs kommun är väldigt utspridd med bland annat flera småorter. Är det en situation som går att utnyttja till en fördel för Lindesberg, eller är det istället ett problem som hämmar en positiv utveckling av Lindesberg som centralort? Någon gång måste frågan upp till diskussion, menar Bengt Storbacka.
Socialdemokraterna vill därför bredda underlaget för de diskussioner som nu bland annat förs mellan politiker och tjänstemän om en fördjupad översiktsplan för centrum. Där av initiativet till det öppna mötet. Diskussionerna är tänkt att inledas med att en panel bestående av olika intressegrupper får möjlighet att framföra sin syn på utvecklingen. Därefter kommer det ges möjlighet för alla närvarande att föra fram sina åsikter och konkreta förslag på hur centrum ska utvecklas.
Till panelen är LIBO och Egeryds inbjudna, liksom Linde City och Upplev Lindesberg. Också PRO och Landstinget kommer vara representerade. Mötet leds av Bengt Storbacka som ju har en viss vana att svinga klubban i sin roll som kommunfullmäktiges ordförande.
Söndagen den 6 oktober spelades fotbollscupen Benjamins minne för tredje året, i ett samarbete mellan IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 och LindeNytt. Syftet med cupen var att hedra och hylla lagets bortgångne vän Benjamin, som avled i cancer endast 10 år gammal. Under cupen samlade man även in 7 500 kronor till Barncancerfonden, som under tisdagen överlämnades till föreningens representant, Matti Tordsson.
– Att cupen heter Benjamins Minne tycker jag är så fint, att man har kvar den kopplingen till varför man startade det här, för då kommer det att leva vidare. Det är väldigt fint, jag blir rörd, säger Matti.
För att uppmärksamma Katten Dag under första advent så arrangerade Kotten & Co sin femte kattutställning i butikens träningslokal. Tio fina katter i olika åldrar, visade upp sig under söndagen till kundernas stora uppskattning.
– Det har mottagits väldigt positivt, berättar Lisa Alvbåge.
Under onsdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom fick eleverna ta del av inspirerande föreläsningar, för att ge dem ytterligare verktyg i sitt företagande.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.