Klädesplaggen Ulla Jacobsson designar passar alla kroppar och storlekar. De går att variera i det oändliga och de tillverkas av något som kallas för indonesisk viskos. Anette Jacobssons Antoinette är en av dryga 120 återförsäljare, och under den här tisdagseftermiddagen var Ulla på plats hos Anette för att demonstrera sitt plagg för kunderna.
Ulla Jacobsson har rest från Järvsö för att under eftermiddagen och kvällen infinna sig hos Antoinette. Hon har verkat som designer sedan långt tillbaka. Från början designande hon i mer vanliga material såsom bomull, linne och siden. Men under en resa till Indonesien, för omkring 10 år sedan, hittade hon den så kallade indonesiska viskosen och blev förtjust, därefter började hon således att skapa i det materialet.
– Det är viskosliknande, man går mer på hur det känns. Det är ett blandmaterial och det är väldigt skönt att ha på sig och alla kan ha det, det passar alla faktiskt och alla storlekar, oavsett om man är smal eller stor. Materialet är väldigt töjbart och plaggen är klädsamma, berättar Ulla.
Det finns några olika varianter av plaggen men framförallt satsar man på den breda färgskalan. För tillfället finns det 32 olika färger att välja på, så de allra flesta kan däribland hitta sin favorit. Återförsäljarna i sin tur kan dessutom välja bland 70 stycken olika specialfärger. Ulla är också snabb med sina leveranser. Finns det i lager anländer kläderna inom tre dagar, ska de sys upp på Bali dröjer det upp till en månad. Så det är snabba ryck som gäller när Ulla är i farten.
– Det är vår nisch, våra snabba leveranser.
Men allt som oftast finns det ändå hemma, Ulla med make har faktiskt skapat ett litet blygsamt lager i huset.
– Vi har 14 000 plagg i källaren, vi fick ytterligare 2000 plagg igår. Garaget är helt fullt. Men då får man de här snabba leveranserna också, skrattar Ulla.
Med hjälp av sin son med familj som bor på Bali i Indonesien startades företaget upp där för några år sedan. Ateljén ägs sedan av en ung indonesiska som Ulla har nästintill daglig kontakt med, allt för smidiga leveranser, samt att där jobbar skräddare och ett par sömmerskor.
Några damer kommer in på Antoinette och Ulla får demonstrera sina plagg. Anette tittar noga på, och det gör man nog rätt i, för det är inte så bara. Givetvis kan man trä på sig koftan såsom de allra flesta gör, en arm i vardera ärm och så är man klär. Men vill man istället variera sig så är möjligheterna oändliga. En enda tröja kan förvandlas till både det ena och det andra genom att knyta lite här, lägga över lite där, snurra, vända, vrida. Och vips så har Ulla förvandlat ponchon till en tjusig halsduk.
– Det här kan ni sitta och träna på om kvällarna, uppmanas damerna.
Den magiska ponchon.
Om ponchon berättar Ulla:
– Utav allt vi säljer så är det ungefär 65% av det plagget som går, så den är väldigt populär.
– Det finns bara en enda storlek, påminner Ulla och får med flinka, vana fingrar den långa koftan att transformeras till en liten trendig bolero på modellens kropp.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.