Genom att vända upp och ner på det vanliga synsättet för arbetsmarknadsåtgärder har Västerås lyckats hitta ett nytt sätt att tackla arbetslösheten för unga. Istället för att ungdomarna planlöst söker praktikplatser eller korta vikariat tar arbetsgivarna initiativet och presenterar en kravlista och ungdomarna gör en åtgärdsplan.-9 av 10 ungdomar i satsningen har gått till jobb eller utbildning, berättar Linda Wiltebo, projektledare på ”Jobba i Västerås”. Arbetsgivaren berättar vilka jobb som finns och vad som krävs för att få dem och därefter får ungdomarna stöd i att skaffa sig kompetens.
Under eftermiddagen fortsatte Lindesbergs företagsdag med att representanterna från ”Jobba i Västerås” gav ett 50-tal åhörare en fördjupad inblick i Västerås arbete med ungdomar, utbildning och arbetsmarknad. Linda Wiltebo och Björn Nordén redogjorde för den unika arbetsmarknadssatsning, YOU ( Yrkesorientering för unga), vilken nu prövats i fyra år med arbetslösa ungdomar 18-30 år som målgrupp.
Syftet med satsningen är att ge ungdomarna en individuell väg för anställningsbarhet. Men man vänder på det traditionella synsättet när det är de anslutna företagen som först berättar om och marknadsför jobben.
– Genom att ungdomarna får klart för sig att det finns jobb att få ökar också motivationen att gå vidare till exempelvis studier, säger Linda Wiltebo. Dessutom får företagen möjlighet att på sikt säkra sitt kompetensbehov.
Metoden är ett flerstegsprogram där grundläggande arbetsmarknadskunskap samt praktisk yrkesorientering inleder åtgärden. Individen får sedan tilldelad en mentor från ett företag som coachar och hjälper till med utbildnings- eller praktikplanering. För många som deltar kan det ta flera år av förberedelser innan man kan knacka på dörren till sitt mentorföretag och fråga om jobb.
– Detta är världens längsta arbetsintervju där motivationen är avgörande för framgång, säger Linda Wiltebo. De flesta som genomgått programmet får jobb eller har gått vidare till högre studier.
Ungefär sex hundra ungdomar har hittills gått igenom YOU och ca 40 större företag och organisationer är knutna till verksamheten. Huvudman för verksamheten är ”Jobba i Västerås” och ambition finns nu att dela med sig av erfarenheterna över hela Sverige.
– Den här resan som många Västeråsungdomar gjort för att få jobb kan fler göra, menar Linda Wilton. Nyckeln är att vi vuxna, föräldrar, kommuner och företag, tar ungdomar på allvar och verkligen ger dem stöd i deras livsval.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.