Sedan i december ger Linde energis stora ackumulatortank ett konstnärligt intryck i mörkret. Foto: Fredrik Norman
Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret
Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i vintermörkret för förbipasserande. Sedan dess har den nämligen varit upplyst under dygnets mörka timmar, som på sitt sätt skapar ett konstnärligt inslag i industriområdet.
– Det här har varit ett önskemål från styrelsen ända sedan tanken stod färdig, att göra något fint av den, förklarar Johan Gunnarsson som arbetar som tekniker på Linde energi och har ansvarat för att få till en belysning som klarar uppdraget.
För tio år sedan byggdes den gigantiska ackumulatortanken intill Linde energis huvudbyggnad på Skrinnargatan i Lindesberg. Ett landmärke, uttrycktes det då, som dessutom kom att innebära en ökad kapacitet i bolagets fjärrvärmenät. Tanken rymmer 5500 kubikmeter 94-gradigt vatten redo att tillgodose hushållen med efter behov.
I samband med att tanken stod färdig att tas i bruk, hängde dock fortfarande en fråga i luften – och har så gjort i alla år. Styrelsen hade nämligen från början ett önskemål om att dels förse tanken med en smakfull utsmyckning som följer Linde energis grafiska manual, vilket också genomfördes, men också att stärka detta intryck med hjälp av belysning. Nu har det alltså äntligen blivit av.
Foto: Fredrik Norman
Johan Gunnarsson arbetar som tekniker på Linde energi och berättar att man stoppade belysningsplanerna tidigare på grund av höga kostnader – för att göra ett omtag i ett senare skede.
– Det går ju inte att ha vilken belysning som helst eftersom det handlar om en väldigt hög byggnad som man dessutom vill ha ett jämnt ljus över. Därför vände vi oss till experter som arbetar med sådant här, för att få en offert, men det visade sig bli en väldigt kostsam lösning den vägen. Därför blev det ingen installation från början som styrelsen hade efterfrågat, berättar Gunnarsson.
Under åren har dock tekniken gått framåt och prisbilden förändrats. Det har nu resulterat i att man funnit rätt typ av belysning för uppdraget.
– Det är fyra LED-armaturer med cirka 70 dioder i varje, som genom en linsplatta gör att ljuset träffar hela tanken. Samma typ av belysning används bland annat vid stora arenor, förklarar Johan Gunnarsson.
Belysningen är tänkt att vara självförsörjande – på årsbasis. Längst upp på tanken finns nämligen ett litet vindkraftverk.
– Nu när det är långa, mörka dagar så räcker vindkraftverket inte riktigt till, men på årsbasis så räknar vi med att kommer att vara självförsörjande, säger Johan Gunnarsson på Linde energi.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Mikael Kihlberg blir ny VD för FALAB/LIBO. Foto: Camilla Lagerman
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Arenan fick utrymmas efter inbrottslarm
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i...