Greger Nilsson och Roger Sixtensson medverkade under onsdagens invigning. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson, var på plats. Foto: Camilla Lagerman
En utställning som väcker intresse. Foto: Camilla Lagerman
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Linda Svahn fanns bland åskådarna. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Föreningens ordförande, Olof Långberg, i mitten. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Utställning om beredskap och omställning invigd i Bergsparken
Greger Nilsson och Roger Sixtensson medverkade under onsdagens invigning. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson, var på plats. Foto: Camilla Lagerman
En utställning som väcker intresse. Foto: Camilla Lagerman
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Linda Svahn fanns bland åskådarna. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Föreningens ordförande, Olof Långberg, i mitten. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Utställning om beredskap och omställning invigd i Bergsparken
Utställningen ”Vår beredskap – då och nu” skulle egentligen haft premiär i Grängesberg under sommaren, men coronapandemin ställde till det för föreningen Gruvcentrum Mojsen, som fick tänka om. Under onsdagen kunde man äntligen inviga sin skildring av omställningen och beredskapen på 1940-talet, men nu med Lindesberg som utställningsort.
Föreningen Gruvcentrum Mojsen, med rötterna i Grängesberg, tog under hösten 2018 initiativet till det som nu har resulterat i utställningen ”Vår beredskap – då och nu”, som skildrar händelser under de svåra krigsåren från 1930 och framåt, med en omfattande beredskap och omställning, som på olika sätt berörde alla i Sverige.
– Tanken var att vi skulle haft invigningen i Grängesberg, i våra museilokaler där, men det går inte. I stort sett alla i vårt gäng är 70-plussare, säger Greger Nilsson, en av styrelseledamöterna i föreningen.
– Jag och Greger är de enda som än så länge är under 70 år, så vi är ungdomsgänget, skrattar Olof Långberg, föreningens ordförande och fortsätter:
– Det är jätteroligt att det faktiskt gick att hänga utställningen, och det är väldigt roligt att vara här.
Utställningen som nu finns att beskåda i Bergsparkens atrium, har sitt ursprung i en bok som skildrar vapenindustrin i Bergslagen under det förra århundradet. En av bokens redaktörer, Maths Isacson, fanns på plats för att berätta mer om utställningen.
Professor Maths Isacson berättade om utställningen. Foto: Camilla Lagerman
– Jag är seniorprofessor vid Uppsala Universitet och jobbar med ett forskningsprojekt som handlar om Bergslagen och Bergslagens kunskaper. Det finns väldigt mycket kunskaper som förnekas centralt i Stockholm, det finns yrkeskunskaper som är viktiga att lyfta fram i Bergslagen, berättar han och fortsätter:
– Den här utställningen är gjord utifrån en bok som vi tog fram 2018, som heter ”Det svarta järnet – vapenindustrin i Bergslagen under 1900-talet”. Den behandlar omställningen i Sverige under 30-talet och andra världskriget, hur man satsade på järn- och gruvindustrin och de verkstäder som fanns, som alla fick ställa om. Men även arbetsvillkor, och kvinnorna som hamnade i ammunitionsindustrin, som var den farligaste av alla. Lindesberg var en av orterna i Bergslagen som tillverkade vapen, och medan många av männen var ute i det militära försvaret fick kvinnorna kliva in och ta väldigt krävande uppgifter.
Sedan var det dags att lämna över till dagens invigningstalare, Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO.
– Det är inte ofta vi får vara med om världspremiärer, men nu får vi det, och vi tackar för den äran! Jag vill även tacka Greger, som många känner som styrelseordförande och politiker, men som jag lärt känna som historiens bevarare. Stort tack för att vi får vara en del av den här utställningen!
Utställningen ”Vår beredskap – då och nu” kommer finnas kvar fram till årsskiftet, sedan hoppas man att Armémuséet ska ta den vidare till Stockholm under våren. Man siktar på att kunna visa den i Grängesberg under sommaren 2021.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
Kika in i Mejks nya livsmedelsavdelning
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån ...
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...