Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.
Under torsdagen presenterades Årets pelargon, och sent samma kväll tog Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg emot den första leveransen av den vinnande blomman.
– Juryn har gjort ett bra val i år, jag tror att den här pelargonen kommer bli en storsäljare och göra succé! säger Marco glatt.
Den vinnande pelargonen som bär namnet Astrid, är en så kallad zonalpelargon, vilket innebär att den ursprungligen härstammar från vildpelargonerna på Afrikas savanner, där de växer som låga buskar.
– Den tillhör rosenknoppspelargonerna, vilket syns om man tittar på blommorna som ser ut som små rosenbuketter. Själva knoppen är vit, och sedan övergår blomman till rosa för att sedan skifta i aprikos, den är otroligt vacker och väldigt tät. Den är kompakt, men blir ändå ganska stor, uppemot ca 30-40 centimeter hög, och den är mycket blomvillig, berättar Marco och visar Astrids vackra blad.

Just den här sorten är från en fröavkomma som hittades i Holland under 2018. Sedan dess har man provodlat den i ungefär 2-3 år för att säkerställa dess kvalitet och egenskaper.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne, säger Åkesson.
Hur lyckas man bäst med sin pelargon?
– Ett tips är att låta jorden torka ur mellan vattningarna, så den inte är fuktig hela tiden. Den tycker mycket om att stå ljust, och man bör även plocka bort vissna blommor, då den annars tror att den ska släppa frön, förklarar Marco.