Planera tidigt för att bli en glad pensionär, tycker Mikael Funck. Foto: Hans Andersson
”Var tredje företagare har inte planerat”
– Jag tror att var tredje företagare i vårt område inte har planerat för sin ekonomi den dagen de går i pension. De som har anställda brukar oftast ha koll på de skyldigheter de har till dem – men glömmer kanske bort sig själva. Det säger Mikael Funck, försäkringsrådgivare på Bergslagens Sparbank.
Mikael Funck är försäkringsrådgivare på Bergslagens Sparbank och vet hur pensionen funkar. Foto: Hans Andersson
Idag förmedlade han goda råd till Rotarys lunchdeltagare på Stadshotellet. Mikael Funck vet hur det funkar, men uppenbarligen, och konstigt nog, är det många som inte gör det.
Han säger att den genomsnittlige företagaren får ut 20 000 kr före skatt i pension och det är alldeles för litet om de tänker behålla den standard de hade när de var aktiva. I snitt brukar svenska pensionärer få ut litet över 60 procent av sin slutlön i inkomstpension, när de slutar jobba.
– Jag som är 70-talist hamnar på runt 50 procent av lönen i inkomstpension – och de yngre ännu lägre – 80-talisterna hamnar på 45 procent, säger Mikael Funck, 43 år.
Hans goda råd var många men kan sammanfattas i några huvudpunkter – planera pensionen i god tid, se till att ta ut en bra lön, den statliga inkomstpensionen kommer att vara mindre i framtiden – kolla därför in tjänstepensionen och spara i privata pensioner.
Se upp för att hamna på bänken, när du blir pensionär. Mikael Funck, 43 år, har några decennier kvar, men uppmanar att tänka tidigt på pensionen. Foto: Hans Andersson
– Men det viktigaste pensionssparandet är att ta ut en ordentlig lön, sade han. Han har noterat att företagare tar ut för litet i lön för egen del.
– Det finns dem som kommer till mig och säger att de vill gå vid 55 år och när jag presenterat läget säger de ”Okej, jag går vid 65”. Om man går i pension tidigt och tror man kan behålla samma standard är lika troligt som att vinna på en trisslott.
Och litet ironiskt tipsade han om två viktiga frågor man kan ställa sig, när man planerar sitt liv som pensionär – hur länge tänker jag leva och hur länge tänker jag vara frisk?
Som försäkringsrådgivare plockar han ihop ett paket från flera olika försäkringsgivare, som passar för just den kunden och det kan till och med innehålla delar från konkurrerande bank. ”Det är vår styrka” säger han och varnar för att man inte ska stirra sig blind på förvaltningsavgifterna, utan kolla avkastningen.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...