Planera tidigt för att bli en glad pensionär, tycker Mikael Funck. Foto: Hans Andersson
”Var tredje företagare har inte planerat”
– Jag tror att var tredje företagare i vårt område inte har planerat för sin ekonomi den dagen de går i pension. De som har anställda brukar oftast ha koll på de skyldigheter de har till dem – men glömmer kanske bort sig själva. Det säger Mikael Funck, försäkringsrådgivare på Bergslagens Sparbank.
Idag förmedlade han goda råd till Rotarys lunchdeltagare på Stadshotellet. Mikael Funck vet hur det funkar, men uppenbarligen, och konstigt nog, är det många som inte gör det.
Han säger att den genomsnittlige företagaren får ut 20 000 kr före skatt i pension och det är alldeles för litet om de tänker behålla den standard de hade när de var aktiva. I snitt brukar svenska pensionärer få ut litet över 60 procent av sin slutlön i inkomstpension, när de slutar jobba.
– Jag som är 70-talist hamnar på runt 50 procent av lönen i inkomstpension – och de yngre ännu lägre – 80-talisterna hamnar på 45 procent, säger Mikael Funck, 43 år.
Hans goda råd var många men kan sammanfattas i några huvudpunkter – planera pensionen i god tid, se till att ta ut en bra lön, den statliga inkomstpensionen kommer att vara mindre i framtiden – kolla därför in tjänstepensionen och spara i privata pensioner.
– Men det viktigaste pensionssparandet är att ta ut en ordentlig lön, sade han. Han har noterat att företagare tar ut för litet i lön för egen del.
– Det finns dem som kommer till mig och säger att de vill gå vid 55 år och när jag presenterat läget säger de ”Okej, jag går vid 65”. Om man går i pension tidigt och tror man kan behålla samma standard är lika troligt som att vinna på en trisslott.
Och litet ironiskt tipsade han om två viktiga frågor man kan ställa sig, när man planerar sitt liv som pensionär – hur länge tänker jag leva och hur länge tänker jag vara frisk?
Som försäkringsrådgivare plockar han ihop ett paket från flera olika försäkringsgivare, som passar för just den kunden och det kan till och med innehålla delar från konkurrerande bank. ”Det är vår styrka” säger han och varnar för att man inte ska stirra sig blind på förvaltningsavgifterna, utan kolla avkastningen.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Drängarna gästar Lindesberg under Vårfesten. Foto: Pressbild
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.