PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas upp från gatorna, tussilago blommar i vägkanterna och flyttfåglarna återvänder från sydligare breddgrader. Men en vinter utan snöfall har gjort att årets vårflod uteblivit, skriver Linde energi i ett pressmeddelande.
Det milda vädret med mycket nederbörd och blåst och därmed gynnsamma förhållanden för stor elproduktion, i kombination med lägre elförbrukning i spåren av coronapandemin samt väderförhållandena bidrar till att vi just nu ser historiskt låga elpriser.
– Vårfloden uteblev eftersom vi inte fick någon snö att tala om på våra breddgrader. Däremot är våra magasin i stort sett fulla efter att vi haft relativt höga flöden de senaste fem månaderna till följd av den rika nederbörden under hösten och vintern, där november och december stack ut med 30 millimeter mer nederbörd än normalt, säger Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.
– Den milda och blöta vintern har medfört att markerna är mättade och att även de stora magasinen i norr i princip är fyllda. Samtidigt har det blåst väldigt mycket. Dessutom ser vi en lägre elförbrukning i spåren av coronapandemin och just den milda väderleken. Detta sammantaget har medfört historiskt låga elpriser den senaste tiden, vilket är något av en utmaning för elproducenter dessa dagar och väntas så bli ett tag framöver, fortsätter Peter Ström.
I dagsläget kör Linde energi sina fem kraftstationer i Dalkarlshyttan, Bohr, Vedevåg, Oppboga och Ringaby i stort sett för full maskin på den tillrinning som kommer från de mättade markerna, utan att påverka vattennivån i sjöar, vattendrag och magasin.
– Flödena avtar just nu och vi vill inte köra ner nivåerna för mycket då vi inte vet något om framtida påfyllning. Inga större nederbördsmängder väntas enligt SMHI:s prognoser. Sommaren kan bli torr och det handlar helt enkelt om att rätta munnen efter matsäcken, menar Peter Ström.
– Vi är så pass långt framme på säsongen att vi nu försöker hålla vattennivåerna på en bra nivå för sommarstugeägare och samhället i övrigt, avslutar Peter Ström.
Solhagen i Torphyttan – ett komplement men ingen ersättare
Linde energi inviger till sommaren 2020 Örebro läns största markförlagda solpark – Solhagen i Torphyttan. Solparken blir stor som en fotbollsplan, med 1 500 solpaneler och en beräknad årsproduktion om 0,5 GWh.
Linde energis fem vattenkraftstationer producerar årligen cirka 23 GWh. Solhagen i Torphyttan blir således ett komplement till bolagets produktion, där solpanelerna kan producera mer energi under torra perioder med mycket solsken när vattenkraften å sin sida producerar mindre energi.
– Inget är klart i dagsläget, men självklart finns planer på att utöka vår produktion av solenergi och att på sikt bygga fler solparker. Vi vet att intresset för solenergi är stort ute i stugorna och vi är övertygade om att vi behöver investera mer i solen framöver, hälsar Jens Isemo, vd på Linde energi.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.