PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas upp från gatorna, tussilago blommar i vägkanterna och flyttfåglarna återvänder från sydligare breddgrader. Men en vinter utan snöfall har gjort att årets vårflod uteblivit, skriver Linde energi i ett pressmeddelande.
Det milda vädret med mycket nederbörd och blåst och därmed gynnsamma förhållanden för stor elproduktion, i kombination med lägre elförbrukning i spåren av coronapandemin samt väderförhållandena bidrar till att vi just nu ser historiskt låga elpriser.
– Vårfloden uteblev eftersom vi inte fick någon snö att tala om på våra breddgrader. Däremot är våra magasin i stort sett fulla efter att vi haft relativt höga flöden de senaste fem månaderna till följd av den rika nederbörden under hösten och vintern, där november och december stack ut med 30 millimeter mer nederbörd än normalt, säger Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.
– Den milda och blöta vintern har medfört att markerna är mättade och att även de stora magasinen i norr i princip är fyllda. Samtidigt har det blåst väldigt mycket. Dessutom ser vi en lägre elförbrukning i spåren av coronapandemin och just den milda väderleken. Detta sammantaget har medfört historiskt låga elpriser den senaste tiden, vilket är något av en utmaning för elproducenter dessa dagar och väntas så bli ett tag framöver, fortsätter Peter Ström.
I dagsläget kör Linde energi sina fem kraftstationer i Dalkarlshyttan, Bohr, Vedevåg, Oppboga och Ringaby i stort sett för full maskin på den tillrinning som kommer från de mättade markerna, utan att påverka vattennivån i sjöar, vattendrag och magasin.
– Flödena avtar just nu och vi vill inte köra ner nivåerna för mycket då vi inte vet något om framtida påfyllning. Inga större nederbördsmängder väntas enligt SMHI:s prognoser. Sommaren kan bli torr och det handlar helt enkelt om att rätta munnen efter matsäcken, menar Peter Ström.
– Vi är så pass långt framme på säsongen att vi nu försöker hålla vattennivåerna på en bra nivå för sommarstugeägare och samhället i övrigt, avslutar Peter Ström.
Solhagen i Torphyttan – ett komplement men ingen ersättare
Linde energi inviger till sommaren 2020 Örebro läns största markförlagda solpark – Solhagen i Torphyttan. Solparken blir stor som en fotbollsplan, med 1 500 solpaneler och en beräknad årsproduktion om 0,5 GWh.
Linde energis fem vattenkraftstationer producerar årligen cirka 23 GWh. Solhagen i Torphyttan blir således ett komplement till bolagets produktion, där solpanelerna kan producera mer energi under torra perioder med mycket solsken när vattenkraften å sin sida producerar mindre energi.
– Inget är klart i dagsläget, men självklart finns planer på att utöka vår produktion av solenergi och att på sikt bygga fler solparker. Vi vet att intresset för solenergi är stort ute i stugorna och vi är övertygade om att vi behöver investera mer i solen framöver, hälsar Jens Isemo, vd på Linde energi.