I Galleri Haga visar lindesbergaren och den välkände konstnären Thomas Rydén upp sina beundransvärda alster. Med start klockan 16.00 bjöd han idag in till vernissage och fram till nästa söndag är det öppet mellan klockan 16-20 för besökare att ta en titt på den varierande konstutställningen med målningar skapade i akvarell, olja och även digigraphier. – Det är tre utställningar i ett, säger Thomas Rydén.
Den här veckan är man välkommen att kliva på hemma hos konstnären Thomas Rydén. Hans sedvanliga, traditionella decemberutställning fick sin start denna söndag klockan 16 och pågår i en veckas tid. Det finns lite av varje att se och beundra, till skillnad från hans separata utställningar då han håller sig mer till ett visst specifikt tema. På väggarna hänger flertalet målningar föreställande olika naturmotiv som nästan skulle kunna förväxlas med ett fotografi. Men där finns också målningar som skiljer sig avsevärt från de andra, sådana som man inte riktigt kan tala om vad de faktiskt föreställer.
– Jag var sugen på att testa något nytt, de som spelar musik spelar ju inte alltid samma musik. Det började i Stripa gruva när jag var där och tittade på detaljer. Det här är en rostig järnplåt, men det är svårt att spåra om jag inte berättar det. Det är detaljer som kommer från olika tekniska konstruktioner. Det sätter igång hjärnan, oavsett om man gillar det eller inte. Ett naturmotiv till exempel triggar inte hjärnan på samma sätt. Besökare som inte känner till mitt måleri sugs in i den, framförallt de yngre dras till den. Man kan se tendenser till de här målningarna i mina gamla målerier, jag var redan på g i vissa målningar och hade funderat på det länge. Men man kan inte bara bestämma sig för att man ska måla abstrakt, att måla abstrakt kommer inifrån. Det är en helt annan typ av målning, en grad av oordning, jag gillar inte det perfekta, berättar Thomas.
Thomas låter sig inspireras av den generösa bildvärlden från natursköna Bergslagen och området häromkring, men också olika industrimiljöer. Han har sina speciella platser som han gärna återvänder till, såsom Kindlahöjden, Usken och efter vattendrag, vilket man tydligt kan se på hans konst.
– På vissa platser kan man känna platsens ande, inte för att jag tror på andar, men stämningsläget är speciellt. En höjd som öppnar sig är fantastiskt, säger Thomas och fortsätter:
– Jag letar efter speciella ljus, det ska inte vara mitt på dagen, det ljuset är för hårt. En tidig morgon däremot, den här till exempel är tagen vid femslaget på morgonen, säger Thomas och pekar på en av de tavlorna som pryder väggen.
Thomas har också digigraphier, också kallat giclée, vilket han förklarar är en konstnärlig grafisk teknik i form av bläckstråleutskrift.
– Det gör att man kan anpassa storleken, alla har inte plats för en sådan här stor, säger Thomas och jämför med originalet som är betydligt större.
För den som vill besöka Thomas Rydéns utställning Galleri Haga är det öppet för beskådning fram till nästa söndag, klockan 16.00-20.00 alla dagar.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.