Vestas – mer än bara vindkraft

På Vestascastings i Guldsmedshyttan tillverkar man delar till vindkraftverk och stålverksindustrin. LindeNytt gjorde ett decemberbesök på fabriken.

– Vi vill växa i volym och omsätta ännu mer än vi gör i dag. I nuläget gjuter vi drygt 12 000 ton. Jag ser gärna att vi kommer upp i det dubbla, säger Torbjörn Rudqvist, VD på gjuteriet.
– Fabriken fungerar som bäst när man kör på full effekt och processerna får rulla konstant.


Förhoppningarna är att kundbasen ska utvidgas. Sedan förra året levererar man inte bara inom den egna koncernen utan också till flera externa kunder. Huvudsakligen tillverkas dock fundament och nav till vindkraftverk.
– Alldeles nyligen fick vi en förfrågan från en sydeuropeisk maskintillverkare om vi kan gjuta hydraulhammare. Det är något vi tittar och hoppas på nu.




Det är måndag morgon och dags för det dagliga morgonmötet. Chefer och ansvariga samlas för att prata ihop sig kring det pågående arbetet och för att se om det är något speciellt för dagen.
– Vi jobbar enligt Lean-filosofin. Mycket i den handlar om kommunikation, utvärdering och visualisering, berättar Torbjörn Rudqvist.


Mer ordning och minskat antal olyckor
På väggarna finns otaliga diagram och tabeller. Här kan man följa produktionsflödet och den överskådliga strukturen gör att det direkt går att upptäcka proppar eller stopp i flödet.
– Tydligheten är bättre så här än i ett affärssystem i en dator, säger Torbjörn Rudqvist.


Även om moderbolaget Vestas är danskt så är koncernspråket engelska. Något som syns direkt på väggarna på kontoret. Man talar exempelvis om ”fettling” i stället för rensning.
I taket sitter en kamera som gör att chefen i Danmark kan vara med och se vad som pågår.




Hjälm, skyddsglasögon, hörselskydd och skor med stålhätta krävs när man rör sig inne i gjuteriet och säkerhet är något som företaget prioriterar högt. I det arbetet ingår uppföljning av städning och ordning och reda. Något man fångat upp i den japanska 5S-metoden.
– För fyra år sedan var det som att komma in i en öken när man klev in i gjuteriet. Det var sand lite var stans. Vi har höjt ordningsnivån betydligt sedan dess vilket bland annat minskat antalet snubbelolyckor. Vi har också sett att personalen trivs bättre i en ordningssam och förutsägbar miljö, och så blir arbetet mer effektivt. När verktygen hänger på sin fastställda plats går det snabbare och smidigare att få fatt på dem, säger Torbjörn Rudqvist.
 
”Det måste vara nolltolerans”
Mycket på Vestas är alltså oerhört systematiserat. Men metoderna och rutinerna stannar inte vid vackra ord utan ger konkreta och positiva resultat. Kvaliteten på produkterna har höjts nämnvärt.
– Omkring år 2008 var vi uppe i 10 procents kassation. I dag ligger vi på 1 procent. För vår bransch så är det en ovanligt låg kassation som också innebär minskade kostnader för företaget.




Arbetsskador är sällan förekommande. När LindeNytt är på besök är det 568 dagar sedan senaste incidenten. 
– Den här typen av industri lever i en villfarelse om att det ska vara lite tufft. Att man ska ta risker och att man kallt får räkna med att saker händer. Men man får inte tänka så. Det måste vara nolltolerans, säger Torbjörn Rudqvist.


Attityden och inställningen till säkerhet som någonting viktigt är något man arbetar med målmedvetet, och det gäller alla anställda, oavsett funktion.
– Efter vinter- och sommaruppehållen tar vi alltid några timmar med aktiviteter som kretsar kring säkerhet. Det är för att hjälpa oss själva att aktualisera och aktivera säkerhetstänket igen.




Hoppas på jämnare flöde
– Tack vare att vi är en del av Vestas har vi en säkrad volym men det betyder också att vi har fått följa vindindustrins cykler. Ibland går det upp och ibland går det ner. Verksamheten behöver töja oss som ett dragspel. Det är också därför vi ibland hyr in extrapersonal. Vi hoppas att det ska bli ett jämnare flöde nu när vi också tar in externa kunder från stålverksindustrin, säger Torbjörn Rudqvist.


Vindkraftsindustrin är väldigt påverkad av politiska beslut. Marknaden för vindkraft i Sverige har vuxit till sig rejält och i dag är den svenska marknaden den sjätte största för Vestas. USA är den allra största.
– På mellanlång sikt ser vindkraften ut att fortsätta växa men just nu har tillväxten planat ut. Något som också gjort att Vestas behöver anpassa sina kostnader. Även fabriken i Guldsmedshyttan har fått bidra till detta.




Om Vestas i Guldmedshyttan

Vestascastings Guldsmedshyttan AB är ett helägt dotterbolag till den danska vindkraftskoncernen Vestas. I dag har fabriken 120 anställda varav 22 är tjänstemän och 98 arbetare. Under året har man också haft ca 50 inhyrda rensare från Polen och Rumänien.
Tidigare har fabriken ägts av Grängesbergsbolaget och sedan Sandvik. Gjuteriets första etapp byggdes 1961. Den senaste byggnationen är smältverket från 2010.


Historia
Det har sedan 1400-talet pågått utvinning av metaller i trakten av Guldsmedshyttan. På 1500-talet startade Gustav Vasa vapentillverkning här och på 1800-talet fann Erik Elzwik silver. Det är för övrigt på hans väg, Elzwik väg, som Vestas i dag huserar.


Tillverkning
Vestas i Guldsmedshyttan tillverkar delar till vindkraftverk och sedan 2011 tar man också in externa kunder inom stålverksindustrin. Till stålverken gör man kokiller (koppformar av järn) som de i sin tur använder vid gjutning av göt.
Två delar görs till vindkraftverk. Navet (som bladen utgår från) väger mellan 10-17 ton och fundamentet (inuti turbinen) väger cirka 13 ton.
Massan man gjuter består av 40% tackjärn, 40% stålskrot och 20% retur (stelnat järn som blivit över från tidigare gjutning).


Så här går det till
Sand härdas genom syra och harts och bildar en form. I denna form gjuter man sedan en blandning av järn och stålskrot som håller en temperatur på över tusen grader. Efter några dagar när det svalnat slås gjutgodset ur formen. Godset ska rensas från eventuell kvarvarande sand, blästras och finrensas. Efter detta är det dags för NDT (Non-destructive testing) som innebär att godset noggrant kontrolleras. Hela godset smetas in i gel och kollas med ultraljud. Vid avvikelser, exempelvis håligheter, kan godset, i värsta fall, komma att kasseras.

Publicerad 3 januari 2013 klockan 15:02

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.

Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!

Swishnr: 123-053 19 05


Lindeskolans gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

Positiva vindar för Lindeskolan: ”Vi kan vara stolta”

Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.

20 november 2024 klockan 12:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pressbild. Foto: Linde energi

Linde energi lanserar energiapp

Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.

19 november 2024 klockan 14:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vedevågsborna höll protestmöte mot skolutredningen

Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg ...

bildspel Överraskningen: Politisk majoritet för ett bevarande av Storåskolans högstadium

Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storå...

Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs

Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att ...

Foto: Linde energi

Nominera: Vem tycker du ska få en energiklapp i år?

För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.

12 november 2024 klockan 15:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Finns det hopp för hälso- och sjukvården i Örebro län?

INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?

4 november 2024 klockan 11:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Wajih firar 10 år med stort kalas: ”Jag tackar alla som har stöttat mig”
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på ...
24 oktober 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stures firar ett år med jubileumshelg
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för ...
10 oktober 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Benjamins minne hedrades med vinst för hemmalaget
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag fö...
7 oktober 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fordonsprogrammets elever fick besök av branschens företag. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Branschdag gav elever inblick i arbetslivet

Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.

4 oktober 2024 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mathias Pettersson och Veronica Eriksson slår upp portarna till Say Cheese. Foto: Camilla Lagerman

Delikata ostar på menyn när paret öppnar butik i Linde

Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gången. En lagom stor butik, där ostar av olika slag står i fokus, något som ägarna Mathias Pettersson och Veronica Eriksson själva upptäckte saknades.
– Det här är något som lindesbergarna är värda att ha, säger Mathias med ett brett leende.

1 oktober 2024 klockan 12:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Lindemarken fick en blöt comeback i centrum

Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare...

Lindesberg sjunker mot den absoluta botten när företagsklimatet rankas

Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den...

Positiva tongångar inför beslutet om vårdcentralerna

På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade...

Det blev ett föredrag där allvar och lättsamhet blandades. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Stor uppslutning när Stefan Löfven gästade Rotary i Lindesberg

Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.

10 september 2024 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindemarken tillbaka i centrum: ”De allra flesta är positiva”

När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva ...

Mejkbutiken expanderar – ny satsning på livsmedel

Sedan premiäröppningen 1997 har lågprisvaruhuset Mejk genomgått en rad olika förändringar, nu stå...

bildspel Här gjuts plattan till nya Rustabutiken

Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt ...

bildspel Dragracingens dag blev en fullträff: ”Visar hur stort intresset är”

Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, ...

bildspel Bildextra: Succé när Martin Almgren höll konsert på Råsvalen

Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lö...

Den skadade duvhöken har bosatt sig bland bilarna. Foto: Camilla Lagerman

Skadad duvhök söker skydd hos bilfirma: ”Vill inte att den ska lida”

Under torsdagen fick bilfirman Hugo Eriksson i Storå ett minst sagt annorlunda besök. En duvhöksunge kraschlandade nämligen in i ett av företagens stora fönster och skadade ena vingen i fallet. Nu hoppas man att någon med kunskap kan hjälpa till att fånga in fågeln, så att den kan få återhämta sig i lugn och ro.
– Vi hoppas att någon vill försöka fånga in den, vi vill ju inte att den ska lida, säger Jennifer Eriksson.

2 augusti 2024 klockan 18:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Motorklubben bjuder in till utställning och manifestation: Många som vill visa sitt stöd
Söndagen den 4 augusti anordnar SHRA Lindesberg Dragracingens dag på Linde Raceway. Förare från olika tävlingsklasser ställer ut sina fordon, ...
25 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet
I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att ...
18 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte...
8 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-06-27

2024-06-26

2024-06-25

2024-06-18

2024-06-14

2024-06-11

2024-06-10

2024-06-06

2024-06-05

2024-06-01

2024-05-31

2024-05-31

2024-05-30

2024-05-24

2024-11-21 10:38