Vestas – mer än bara vindkraft

På Vestascastings i Guldsmedshyttan tillverkar man delar till vindkraftverk och stålverksindustrin. LindeNytt gjorde ett decemberbesök på fabriken.

– Vi vill växa i volym och omsätta ännu mer än vi gör i dag. I nuläget gjuter vi drygt 12 000 ton. Jag ser gärna att vi kommer upp i det dubbla, säger Torbjörn Rudqvist, VD på gjuteriet.
– Fabriken fungerar som bäst när man kör på full effekt och processerna får rulla konstant.


Förhoppningarna är att kundbasen ska utvidgas. Sedan förra året levererar man inte bara inom den egna koncernen utan också till flera externa kunder. Huvudsakligen tillverkas dock fundament och nav till vindkraftverk.
– Alldeles nyligen fick vi en förfrågan från en sydeuropeisk maskintillverkare om vi kan gjuta hydraulhammare. Det är något vi tittar och hoppas på nu.




Det är måndag morgon och dags för det dagliga morgonmötet. Chefer och ansvariga samlas för att prata ihop sig kring det pågående arbetet och för att se om det är något speciellt för dagen.
– Vi jobbar enligt Lean-filosofin. Mycket i den handlar om kommunikation, utvärdering och visualisering, berättar Torbjörn Rudqvist.


Mer ordning och minskat antal olyckor
På väggarna finns otaliga diagram och tabeller. Här kan man följa produktionsflödet och den överskådliga strukturen gör att det direkt går att upptäcka proppar eller stopp i flödet.
– Tydligheten är bättre så här än i ett affärssystem i en dator, säger Torbjörn Rudqvist.


Även om moderbolaget Vestas är danskt så är koncernspråket engelska. Något som syns direkt på väggarna på kontoret. Man talar exempelvis om ”fettling” i stället för rensning.
I taket sitter en kamera som gör att chefen i Danmark kan vara med och se vad som pågår.




Hjälm, skyddsglasögon, hörselskydd och skor med stålhätta krävs när man rör sig inne i gjuteriet och säkerhet är något som företaget prioriterar högt. I det arbetet ingår uppföljning av städning och ordning och reda. Något man fångat upp i den japanska 5S-metoden.
– För fyra år sedan var det som att komma in i en öken när man klev in i gjuteriet. Det var sand lite var stans. Vi har höjt ordningsnivån betydligt sedan dess vilket bland annat minskat antalet snubbelolyckor. Vi har också sett att personalen trivs bättre i en ordningssam och förutsägbar miljö, och så blir arbetet mer effektivt. När verktygen hänger på sin fastställda plats går det snabbare och smidigare att få fatt på dem, säger Torbjörn Rudqvist.
 
”Det måste vara nolltolerans”
Mycket på Vestas är alltså oerhört systematiserat. Men metoderna och rutinerna stannar inte vid vackra ord utan ger konkreta och positiva resultat. Kvaliteten på produkterna har höjts nämnvärt.
– Omkring år 2008 var vi uppe i 10 procents kassation. I dag ligger vi på 1 procent. För vår bransch så är det en ovanligt låg kassation som också innebär minskade kostnader för företaget.




Arbetsskador är sällan förekommande. När LindeNytt är på besök är det 568 dagar sedan senaste incidenten. 
– Den här typen av industri lever i en villfarelse om att det ska vara lite tufft. Att man ska ta risker och att man kallt får räkna med att saker händer. Men man får inte tänka så. Det måste vara nolltolerans, säger Torbjörn Rudqvist.


Attityden och inställningen till säkerhet som någonting viktigt är något man arbetar med målmedvetet, och det gäller alla anställda, oavsett funktion.
– Efter vinter- och sommaruppehållen tar vi alltid några timmar med aktiviteter som kretsar kring säkerhet. Det är för att hjälpa oss själva att aktualisera och aktivera säkerhetstänket igen.




Hoppas på jämnare flöde
– Tack vare att vi är en del av Vestas har vi en säkrad volym men det betyder också att vi har fått följa vindindustrins cykler. Ibland går det upp och ibland går det ner. Verksamheten behöver töja oss som ett dragspel. Det är också därför vi ibland hyr in extrapersonal. Vi hoppas att det ska bli ett jämnare flöde nu när vi också tar in externa kunder från stålverksindustrin, säger Torbjörn Rudqvist.


Vindkraftsindustrin är väldigt påverkad av politiska beslut. Marknaden för vindkraft i Sverige har vuxit till sig rejält och i dag är den svenska marknaden den sjätte största för Vestas. USA är den allra största.
– På mellanlång sikt ser vindkraften ut att fortsätta växa men just nu har tillväxten planat ut. Något som också gjort att Vestas behöver anpassa sina kostnader. Även fabriken i Guldsmedshyttan har fått bidra till detta.




Om Vestas i Guldmedshyttan

Vestascastings Guldsmedshyttan AB är ett helägt dotterbolag till den danska vindkraftskoncernen Vestas. I dag har fabriken 120 anställda varav 22 är tjänstemän och 98 arbetare. Under året har man också haft ca 50 inhyrda rensare från Polen och Rumänien.
Tidigare har fabriken ägts av Grängesbergsbolaget och sedan Sandvik. Gjuteriets första etapp byggdes 1961. Den senaste byggnationen är smältverket från 2010.


Historia
Det har sedan 1400-talet pågått utvinning av metaller i trakten av Guldsmedshyttan. På 1500-talet startade Gustav Vasa vapentillverkning här och på 1800-talet fann Erik Elzwik silver. Det är för övrigt på hans väg, Elzwik väg, som Vestas i dag huserar.


Tillverkning
Vestas i Guldsmedshyttan tillverkar delar till vindkraftverk och sedan 2011 tar man också in externa kunder inom stålverksindustrin. Till stålverken gör man kokiller (koppformar av järn) som de i sin tur använder vid gjutning av göt.
Två delar görs till vindkraftverk. Navet (som bladen utgår från) väger mellan 10-17 ton och fundamentet (inuti turbinen) väger cirka 13 ton.
Massan man gjuter består av 40% tackjärn, 40% stålskrot och 20% retur (stelnat järn som blivit över från tidigare gjutning).


Så här går det till
Sand härdas genom syra och harts och bildar en form. I denna form gjuter man sedan en blandning av järn och stålskrot som håller en temperatur på över tusen grader. Efter några dagar när det svalnat slås gjutgodset ur formen. Godset ska rensas från eventuell kvarvarande sand, blästras och finrensas. Efter detta är det dags för NDT (Non-destructive testing) som innebär att godset noggrant kontrolleras. Hela godset smetas in i gel och kollas med ultraljud. Vid avvikelser, exempelvis håligheter, kan godset, i värsta fall, komma att kasseras.

Publicerad 3 januari 2013 klockan 15:02

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nya planer på att återstarta industritekniska programmet på Lindeskolan

Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.

4 april 2025 klockan 15:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Nu växer samarbetet mellan biblioteken i länet

Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.

3 april 2025 klockan 14:57 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Björns pistageglass kammade hem SM-brons: ”Väldigt roligt”

På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget "En får tacka" i...

VVS-företag varnar för telefonbluff: ”Jättetråkigt”

Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för ...

bildspel Årets unga företagare prisades på Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. ...

Linda Sköldenström är initiativtagaren till den nya secondhandbutiken i Frövi. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Linda öppnade butik där prislappen alltid är 10 kronor

En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.

20 mars 2025 klockan 11:20 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Trion bakom Linde Sjökrog. Shavan Zakholi, Selçuk Nar och Tjodolf Sommestad. Foto: Camilla Lagerman

Café Oscar blir Linde Sjökrog: ”Våga knuffa ambitionsnivån”

Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.

19 mars 2025 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
18 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Transportprogrammet tackar branschen: ”Vardagshjältar”
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget ...
13 mars 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
13 mars 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mejks vd Mikael Karlsson och Therese Larsson som ansvarar för den nya livsmedelsavdelningen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Mejks nya livsmedelsavdelning

På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.

11 mars 2025 klockan 14:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Markus Andreasson, platschef Cummins Meritor, Fredrik Jansson, chef Affärsområde Värme Linde energi, Joakim Johansson, VD Linde energi. Foto: Jennie Einarsson

Mångmiljonsatsning på fjärrvärme ska göra Cummins Meritor till en grönare fabrik

Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.

7 mars 2025 klockan 16:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hon är energibolagets nya marknadschef: ”Hittat hem”

Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver ...

Årets bokfest är igång: ”Tangerar förra året”

Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg...

Arenan fick utrymmas efter inbrottslarm

Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet...

Foto: Lindesbergs kommun

Kommunen bjuder in näringslivet att ta emot sommarjobbare

Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.

21 februari 2025 klockan 09:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Indiska smaker intar Blå Hallen när Sukh slår upp portarna

Sedan mitten av 2023 har "Blå Hallen" i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen ...

Här bygger LIBO 69 lägenheter i centrala Lindesberg

Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta ...

Nytänkande innovatörer prisades för sina energismarta idéer

Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd ...

bildspel Från cancersjukdom till uppfyllda drömmar med egen butik

I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan ...

Nu står Storå på tur

INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya v...

bildspel Här klipps band(ag)en för nystarten av Freya vårdcentral

På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlä...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

LIBO växer i Frövi – köpte 49 lägenheter

Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.

31 januari 2025 klockan 11:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stripa Gruvområde ska utvecklas – samtidigt som det ska säljas: ”Långsiktig plan”
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa ...
21 januari 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hälsomässan arrangeras för tredje året – blir både större och bredare
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utstä...
14 januari 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel 2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...
31 december 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-12-23

2024-12-16

2024-12-12

2024-12-10

2024-12-09

2024-12-06

2024-12-03

2024-12-01

2024-12-01

2024-11-29

2024-11-29

2024-11-27

2024-11-21

2024-11-21

2025-04-05 04:32