Trots att oron för oväntat inkomstbortfall ökar försäkrar vi oss i allt mindre utsträckning mot sådana risker, enligt en nyligen genomförd undersökning som är gjord av Nordea i samarbete med TNS Sifo. Många försäkrar hellre sin bil eller båt än, sitt liv och sin inkomst. Därför är många svenska idag dåligt skyddade mot privatekonomiska smällar.
TSN Sifo har på uppdrag av Nordea intervjuat 2004 personer för att bland annat få fram vad som oroar mest inom den egna ekonomin. En övervägande del av de tillfrågade svarar att ett inkomstbortfall beroende på sjukdom, olycksfall eller arbetslöshet är det som oroar mest. Ändå väljer många att hellre försäkra bilen eller båten, än att täcka upp ett eventuellt framtida inkomstbortfall med en försäkring.
– Det är väldigt motsägelsefullt att många väljer att försäkra fast och lös egendom före sitt liv och sin inkomst, när det är områden som hushållen oroar sig mest för, säger Zlatko Savić, kontorschef vid Nordeas kontor i Lindesberg.
Som skäl varför man inte försäkrar sig mot exempelvis olycksfall eller arbetslöshet anger man i undersökningen att det inte finns tid eller möjlighet och att det känns irrelevant. En ökande andel uppger även att det är för dyrt.
Undersökningen visar samtidigt att grupper som kan vara ekonomiskt
utsatta, som exempelvis barnfamiljer och låginkomsttagare, är särskilt
osäkra på sitt försäkringsskydd och anser sig i många fall
underförsäkrade.
– Här är bankens roll viktig. Vid våra rådgivningsmöten lägger vi stor vikt vid att diskutera försäkringar, och utifrån vad kunden säger, välja hur den totala summan för försäkringspremier ska fördelas mellan olika typer av försäkringar, säger Zlatko Savić.
Svenskar sämst på försäkringar
En annan slutsats som kan dras utifrån undersökningen, är att svenskar i högre grad än övriga nordbor förlitar sig på eget sparande istället för försäkringar. I Sverige känner över hälften – 54 procent, att de har sin ekonomiska trygghet genom sina besparingar. Endast sex procent känner att den ekonomiska tryggheten kommer av försäkringar.
För norrmän och danskar är situationen helt annorlunda. I Norge och Danmark säger drygt en tredjedel att de känner en ekonomisk trygghet genom sitt sparande, samtidigt som 44 procent av invånarna i de bägge länderna känner att de får nödvändig ekonomisk trygghet via försäkringar.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.