Trots att oron för oväntat inkomstbortfall ökar försäkrar vi oss i allt mindre utsträckning mot sådana risker, enligt en nyligen genomförd undersökning som är gjord av Nordea i samarbete med TNS Sifo. Många försäkrar hellre sin bil eller båt än, sitt liv och sin inkomst. Därför är många svenska idag dåligt skyddade mot privatekonomiska smällar.
TSN Sifo har på uppdrag av Nordea intervjuat 2004 personer för att bland annat få fram vad som oroar mest inom den egna ekonomin. En övervägande del av de tillfrågade svarar att ett inkomstbortfall beroende på sjukdom, olycksfall eller arbetslöshet är det som oroar mest. Ändå väljer många att hellre försäkra bilen eller båten, än att täcka upp ett eventuellt framtida inkomstbortfall med en försäkring.
– Det är väldigt motsägelsefullt att många väljer att försäkra fast och lös egendom före sitt liv och sin inkomst, när det är områden som hushållen oroar sig mest för, säger Zlatko Savić, kontorschef vid Nordeas kontor i Lindesberg.
Som skäl varför man inte försäkrar sig mot exempelvis olycksfall eller arbetslöshet anger man i undersökningen att det inte finns tid eller möjlighet och att det känns irrelevant. En ökande andel uppger även att det är för dyrt.
Undersökningen visar samtidigt att grupper som kan vara ekonomiskt
utsatta, som exempelvis barnfamiljer och låginkomsttagare, är särskilt
osäkra på sitt försäkringsskydd och anser sig i många fall
underförsäkrade.
– Här är bankens roll viktig. Vid våra rådgivningsmöten lägger vi stor vikt vid att diskutera försäkringar, och utifrån vad kunden säger, välja hur den totala summan för försäkringspremier ska fördelas mellan olika typer av försäkringar, säger Zlatko Savić.
Svenskar sämst på försäkringar
En annan slutsats som kan dras utifrån undersökningen, är att svenskar i högre grad än övriga nordbor förlitar sig på eget sparande istället för försäkringar. I Sverige känner över hälften – 54 procent, att de har sin ekonomiska trygghet genom sina besparingar. Endast sex procent känner att den ekonomiska tryggheten kommer av försäkringar.
För norrmän och danskar är situationen helt annorlunda. I Norge och Danmark säger drygt en tredjedel att de känner en ekonomisk trygghet genom sitt sparande, samtidigt som 44 procent av invånarna i de bägge länderna känner att de får nödvändig ekonomisk trygghet via försäkringar.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral öppnade i privat regi under ledning av distriktsläkaren Mia Konradsson och hennes team.