Lindesbergs kommun har i strid mot upphandlingslagen köpt konsulttjänster inom miljö och arkitektonik för ett totalt värde av 3 134 591 kr förra året. Den största delen, ca 2 800 000 kronor, står BMB för, som köpt tjänster från en mängd bolag utan att varken annonsera eller åberopa ramavtal. Detta framgår av kommunens svar till Konkurrensverkets förfrågan, som LindeNytt rapporterade om för en tid sedan.- Det är bara att konstatera att vi har gjort alla fel vi kan göra, säger kommunens upphandlingschef Magnus Nordkvist. Nu finns det en stor risk att kommunen får betala böter till konkurrensverket på upp emot 300 000 kronor.
Det var i slutet av januari som Konkurrensverket ställde sin förfrågan avseende köp av konsulttjänster av miljö och arkitektonik till Lindesbergs kommun. Det var efter ett anonymt tips som Konkurrensverket bedömde att de ville granska att kommunen och BMB följt lagen om upphandling. Lindesbergs kommun har under förra veckan arbetat intensivt med att samla ihop fakturor, avtal och kontrakt som tecknats under 2013. Jobbet har gjorts av den centrala upphandlingsenheten i kommunen som fungerar som ett stöd och ger råd till de självständiga upphandlingsansvariga på förvaltningarna.
Idag har svarsskrivelsen färdigställts och det framgår att Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning under 2013, utan att annonsera eller åberopa ramavtal, har köpt konsulttjänster inom miljö- och arkitektonik för 1 781 816 kr. Därutöver har myndigheten tecknat kontrakt som slutförs i år till ett värde av 1 000 000 kronor. Ytterligare en avdelning, Näringsliv och Utveckling , har köpt samma typ av konsultjänster utan att annonsera. Här handlar det om 352 775 kronor under 2013. Sammantaget för hela kommunen uppgår inköpen till 3 134 591 kr.
– Det står nog ganska klart att BMB och kommunen borde ha, enligt lagen, upphandlat dessa tjänster, säger Magnus Nordkvist. Vi kan inte heller se att BMB kan åberopa särskilda undantag eller omständigheter som försvarar inköpen.
Bergslagens Miljö- och Byggförvaltnings förvaltningschef, Peter Grönlund, medger att förvaltningen upphandlat tjänster utan att följa upphandlingslagen. Det handlar om exempelvis bygginspektörkompetens och projekteringstjänster. Något som BMB-nämnden inte fått några återrapporteringar om.
– Det är så klart inte bra, säger Peter Grönlund. Vi borde förstås ha haft ramavtal men på grund av brist på folk och kunskap har detta fått fortgå en längre tid. Fast brist på arbetskraft är väl en omständighet som Konkurrensverket inte bryr sig om.
Kommunchef Christer Lenke kommer på fredagens förvaltningschefsmöte att ha denna fråga på dagordningen.
– Det som hänt är inte försvarbart, säger Christer Lenke. Nu ska vi direkt utreda vad som brustit när det gäller dessa upphandlingar. Jag har också gett upphandlingschefen i uppdrag att jobba fram nya rutiner för hur vi ska planera för och upphandla konsulttjänster överlag i kommunen.
Om Konkurrensverket finner att Lindesbergs kommun gjort otillåten upphandling kan en upphandlingsskadeavgift utdömas. Avgiften är lägst 10 000 kr och högst 10 miljoner kronor. Dock kan avgiften aldrig överstiga tio procent av kontraktsvärdet.
– Eftersom vi medger att det handlats tjänster, i strid mot upphandlingslagen, för över 3 miljoner kronor är risken överhängande att kommunen blir dömda till en avgift, säger Magnus Nordkvist. I så fall handlar det om böter på 250 000-300 000 kronor.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.