Enligt ett avtal från slutet av 90-talet åtar sig Lindesbergs kommun att ta emot 65 invandrare årligen, ej att förväxla med asylmottagandet som har varit betydligt högre med omkring 1000 platser totalt. I avtalet står att läsa att 10 av de s k nyanlända tas emot genom att de anvisas till plats för bosättning i kommunen via Arbetsförmedlingens eller Migrationsverkets försorg. Resterande 55 beräknas bosätta sig på egen hand.
Enskilda politiker i Lindesbergs kommun har reagerat på att man håller dörren öppen enligt gamla avtal, förutsättningarna var helt annorlunda när avtalet skrevs under jämfört med idag – snart 15 år senare. Särskilt vad gäller möjlighet till arbete, bostad men också kommunens ekonomiska situation som sådan. Nu är det dock för sent att göra förändringar i avtalet för 2013, anpassningar till nuvarande situation i Lindesbergs kommun där bostadsbristen är ett allvarligt problem. Till exempel har det kommunala fastighetsbolaget, Libo, endast 10 lediga lägenheter just nu. När avtalet skrev fanns hundratals.
Avtalet kan dock sägas upp eller omförhandlas om någon av parterna så vill. Detta skall i så fall ske tre månader innan årets slut. Annars är det bindande följande år. Nu skall frågan upp i beredande kommunstyrelsen på måndag.
-Vi fattar troligtvis inget beslut, utan väljer att skjuta på det till nästa år med sikte på förändringar, säger kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder.
Han, och många med honom från det egna partiet och övriga också, anser att Lindesbergs kommun måste dämpa mottagandet, framförallt vad gäller asylsökande.
-Lindesberg är en av 16 kommuner som ingår i en grupp med SKL i spetsen som träffas på allra högsta nivå för att diskutera och skapa förändring i systemet. Vi kan inte ha det så här längre, vi och övriga kommuner i gruppen har ett alldeles för stort mottagande. Det håller inte längre, förklarar Anders Ceder.
KS-ordföranden vill inte gå in på detaljer i det avtal man har sedan 90-talets slut då det kan slå undan möjligheterna att förhandla om ett framtida mottagande.
-Nu står det i avtalet att vi skall ta emot 65 invandrare och de flesta av dem skall direkt in i samhället. Det klarar inte Lindesberg ekonomiskt längre, det var helt andra förutsättningar när det här avtalet skrevs för många år sedan. Jag har för avsikt att dämpa mottagandet, markerar Ceder.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.