INSÄNDARE/DEBATT: Sedan den 28 september finns det under delar av veckans timmar ingen läkare som primärjour för kirurgin på Akutmottagningen vid Lasarettet i Lindesberg. Förändringen har diskuterats intensivt allt sedan 2017. Redan veckan innan neddragningen hade man en hög belastning på Akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro. Den 9 oktober var det en 30 meter lång kö utanför mottagningen ut på gatan. Väntetiden kunde vara 15 timmar.
Problemet var antalet kirurgpatienter. Mig veterligen har det i regionledningen inte diskuterats om stängningen i Lindesberg kan ha bidragit till ökningen i Örebro.
Sedan flera år satsar Regionen på Ortopedisk kirurgi i Lindesberg. Kliniken har specialiserat sig på operationer med proteser i knä- och höftleder. Den har ett mycket gott renommé och goda resultat. I mitten av oktober gjorde SVT:s Lokala Nyheter en intervju med en nöjd man från norra Värmland som fått opererat ett knä i Lindesberg. TV intervjuade också Regionens ortopedchef. Genom att behandla även patienter från andra län fyller man, enligt honom, dels ut luckor i den egna organisationen dels ökar man sina inkomster med 20 till 30 miljoner kronor.
Regionens ledning har som ett motiv för neddragningarna i Lindesberg sagt att på så sätt får man fler läkare som har tid att operera på dagarna. Men nu är det så att det framför allt är underläkare som arbetar på natten. För sin utbildning behöver de träffa många patienter med akuta besvär. Det finns alltid specialister, bakjourer, att få hjälp av vid behov. Det är huvudsakligen färdigutbildade läkare som ansvarar för den planerade kirurgin på dagen. Det är inte en slump att organisationen i Lindesberg har placerat Lindesberg i topp när underläkare har fått rösta fram de bästa utbildningssjukhusen i Sverige.
Det är högst tveksamt om de 30 miljonerna verkligen är en vinst. Det finns utgifter också. Men, framför allt är det de enskilda patienterna som belastas extra på grund av avsaknaden av primärjour i kirurgi i Lindesberg. Flera tusen besökande får kvällar, nätter och helger året om, i alla väder, mestadels i mörker, åka med egen bil, taxi eller ambulans de extra milen till Örebro. Från den norra delen av Bergslagen är sträckan 10 mil.
Jag menar att talet om ortopedin är ett svepskäl för att rusta ner sjukhuset i Lindesberg. Vi i Bergslagen unnar gärna befolkningen i Värmland att få del av vår fina verksamhet. -Men-, vår empati räcker inte till om vi måste betala frikostigheten med ett sämre omhändertagande för egen del.
Ska det vara så svårt för vår politiska ledning och deras tjänstemän att det kan vara värt att, inte bara satsa som med ortopedin, utan även behålla den organisation som gjorde sjukhuset till Sveriges mest uppskattade 2018?
Ingemar Engstrand
Pensionär i Lindesberg