INSÄNDARE/DEBATT: Sedan den 28 september finns det under delar av veckans timmar ingen läkare som primärjour för kirurgin på Akutmottagningen vid Lasarettet i Lindesberg. Förändringen har diskuterats intensivt allt sedan 2017. Redan veckan innan neddragningen hade man en hög belastning på Akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro. Den 9 oktober var det en 30 meter lång kö utanför mottagningen ut på gatan. Väntetiden kunde vara 15 timmar.
Problemet var antalet kirurgpatienter. Mig veterligen har det i regionledningen inte diskuterats om stängningen i Lindesberg kan ha bidragit till ökningen i Örebro.
Sedan flera år satsar Regionen på Ortopedisk kirurgi i Lindesberg. Kliniken har specialiserat sig på operationer med proteser i knä- och höftleder. Den har ett mycket gott renommé och goda resultat. I mitten av oktober gjorde SVT:s Lokala Nyheter en intervju med en nöjd man från norra Värmland som fått opererat ett knä i Lindesberg. TV intervjuade också Regionens ortopedchef. Genom att behandla även patienter från andra län fyller man, enligt honom, dels ut luckor i den egna organisationen dels ökar man sina inkomster med 20 till 30 miljoner kronor.
Regionens ledning har som ett motiv för neddragningarna i Lindesberg sagt att på så sätt får man fler läkare som har tid att operera på dagarna. Men nu är det så att det framför allt är underläkare som arbetar på natten. För sin utbildning behöver de träffa många patienter med akuta besvär. Det finns alltid specialister, bakjourer, att få hjälp av vid behov. Det är huvudsakligen färdigutbildade läkare som ansvarar för den planerade kirurgin på dagen. Det är inte en slump att organisationen i Lindesberg har placerat Lindesberg i topp när underläkare har fått rösta fram de bästa utbildningssjukhusen i Sverige.
Det är högst tveksamt om de 30 miljonerna verkligen är en vinst. Det finns utgifter också. Men, framför allt är det de enskilda patienterna som belastas extra på grund av avsaknaden av primärjour i kirurgi i Lindesberg. Flera tusen besökande får kvällar, nätter och helger året om, i alla väder, mestadels i mörker, åka med egen bil, taxi eller ambulans de extra milen till Örebro. Från den norra delen av Bergslagen är sträckan 10 mil.
Jag menar att talet om ortopedin är ett svepskäl för att rusta ner sjukhuset i Lindesberg. Vi i Bergslagen unnar gärna befolkningen i Värmland att få del av vår fina verksamhet. -Men-, vår empati räcker inte till om vi måste betala frikostigheten med ett sämre omhändertagande för egen del.
Ska det vara så svårt för vår politiska ledning och deras tjänstemän att det kan vara värt att, inte bara satsa som med ortopedin, utan även behålla den organisation som gjorde sjukhuset till Sveriges mest uppskattade 2018?
Ingemar Engstrand
Pensionär i Lindesberg
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Den allvarliga trafikolyckan, strax utanför Lindesberg, fick dödlig utgång. Detta bekräftades av polisen tidigt på torsdagen.