Det kommunala fastighetsbolaget vill bygga bostäder i Rådhuskvarteret 5 – även kallad ”Teliatomten”, som ligger i anslutning till den så kallade hotellparken. Planen är att upprätta två fastigheter på tomten som tillsammans ger totalt 30 lägenheter. Satsningen ses som en dellösning på bostadsbristen, en satsning som även kommer med en positiv sekundär effekt, att den idag relativt slumrande delen av staden får mer liv och rörelse i framtiden.
Den aktuella tomten har tidigare varit föremål i frågan om att förtäta staden med nya bostäder. 2014 motionerade moderatpolitikern Sven-Erik Larsson om bostäder på just denna plats. Nu finns det alltså ett konkret förslag på bostäder på ”Teliatomten”, eller Rådhuskvarteret 5 som är det rätta namnet.
Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO, uppger att man skissat på en bostadssatsning som innefattar två fastigheter med totalt 30 lägenheter.
– Vi håller oss till den nuvarande detaljplanen från 1930-talet och de byggrätter som redan finns, vilket innebär att vi kan bygga ett större hus närmast Kristinavägen och ett mindre längs Norra Torggatan. Totalt 30 lägenheter fördelas ungefär 20/10 eller 18/12 på de två husen, säger Sixtensson.
Det finns dock en oklarhet i vad detaljplanen verkligen tillåter när det handlar om bostäder.
– Detaljplanen är lite diffus och säger att man får bygga fastigheter av allmän karaktär med verksamhetslokaler i bottenplan och bostäder ovanpå, säger han.
Det kan i värsta fall betyda att ett renodlat flerfamiljshus inte tillåts byggas enligt gällande detaljplan. Om så är fallet hoppas man att avsteg kan göras i det enskilda fallet.
– Vi har ställt frågan till BMB och inväntar svar, påpekar Roger Sixtensson.
Arkitektförslaget har mottagits positivt av FALAB/LIBO, där man anser att fastigheternas karaktär blandats med både gammalt och nytt.
– Här har man valt klassiska gavlarna från 40-50-talet tillsammans med de moderna trapphusen som är inglasade. Själv tycker jag att färgvalet är riktigt härlig också, men det är ju inte säkert att man tycker likadant på stadsarkitektkontoret, så det kan ju bli vissa detaljer som måste ändras för att det skall godkännas, påpekar Roger Sixtensson.
På senare år har centrum förskjutits norrut och konsekvensen har blivit påtaglig för Lindesbergs handlare. Att låta bygga bostäder i den södra änden, är också att tillföra liv och rörelse där.
– Det har ju tyvärr blivit så, att det är väldigt dött i södra stadsdelen. Jag tror att det här kan få en positiv effekt för handeln i närliggande kvarter, när fler människor rör sig i den här delen av staden jämfört med idag, förklarar Roger Sixtensson VD FALAB/LIBO.