Framtiden för det lokala metalbandet Maramon ser väldigt ljus ut. Mycket har hänt på kort tid och mer är att vänta om puzzelbitarna faller på plats. Sedan i augusti förra året har Maramon nämligen blivit uppringda vid flera tillfällen av ett skivbolag i Amerika som är väldigt tända på gruppens material.
Maramon grundades 2001 och har hunnit med två ombyten sedan dess: Först bytte man musikstil och därefter ett par bandmedlemmar. Idag levererar bandet visserligen fortfarande den blytunga metal man inledde karriären med, men man har utvecklats mycket de sista två åren och tar gärna åt sig influenser från andra musikstilar numera. Resultatet har blivit en mer melodiös metal – blytung men lättsmält även för kräsna magar.
-Vi har försökt att blanda in lite pop och rock i grundstilen metal. Jag tror att vår musik är lite lättare att uppskatta för den bredare publiken nu, alltså även för de som i regel inte lyssnar på de tyngre musikstilarna, säger Peter Ristiharju, Maramons sångare.
Visst verkar konceptet mer hållbart. Repertoaren breddas, de har hunnit med att spela in en musikvideo och har eventuellt ytterligare ett videoprojekt på gång. De har turnerat utomlands och har ytterligare en konsert utanför landsgränserna nu i vår. Men kanske är det ändå samtalen med en kontakt i USA som är det allra största just nu.
-De tog kontakt med oss och förklarade att bolaget ville höra mer av oss för ett eventuellt samarbete och skivkontrakt framöver. Men först ska vi spela in en promoplatta med fyra låtar, enbart i syfte att visa upp oss för olika skivbolag, säger Peter.
Blir denna platta en fullträff så kan Maramon eventuellt få kontrakt med det amerikanska bolag man haft täta kontakter med sedan i fjol.
18 minusgraders gruv-video
”Me, Myself, I”. Så lyder titeln på en av gruppens starkare spår som man dessutom gjort en musikvideo till. Mitt i ett tokkallt januari förra året, så blev Maramon kallade att infinna sig i den karga gruvmiljön i Stripa. Utan några fuskiga hjälpmedel som t ex vinterkläder eller värmekällor, så spelades videon in under ledning av duon Martin Jernberg och Robin Andersson. Kvicksilvret visade ca 18 minus när kameran rullade.
-Det var väldigt kallt, men det var bara att bita ihop, förklarar Peter när han tänker tillbaka på inspelningsdagen.
Videon har man använt ganska flitigt för att ”göra reklam” för sig och tydligen har den marknadsföringen fungerat.
-Vi är mycket nöjda med videon och de spelningar vi bokats tack vare den.
Fotnot: Nu på fredag spelar Maramon i Västerås och sedan väntar Finland. Senare i sommar kommer man att göra en trehelgersturné i Sverige. Nästa spelning i Lindesberg är spikad att ske i oktober.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.