Första Advent och i Kåfalla bjuder de in till adventskaffe – sporrade av förra årets stora intresse för att njuta av kakbordet, den ombonade miljön och det hantverk som bjuds ut till försäljning.

Adventskaffe i Kåfalla lockar både med sitt kakbord och sin herrgårdsmiljö. Dennis Hjalmarson välkomnade gästerna med glögg: Foto: Hans Andersson
Inramningen är bedårande. Kåfalla Herrgård, som drivs av Evangeliska Frikyrkan, ligger rofyllt vid dammen – en nyklassisk byggnad – för dagen lämpligt inramad med florsockervita ( – 1 grad ) gräsmattor.
– Om det kommer runt 150 gäster, då blir vi verkligen nöjda. Förra året hade vi 300 besökare under de två dagar vi hade då, säger Dennis Hjalmarson, pastor och en av dem i familjen Hjalmarson som tillsammans med volontärer sköter ruljangsen.
I trappan upp till ”loftet” står en stor grupp trätomtar – tomteljusstakar – och de målas medan adventskaffegästerna kommer. Kreatören är Hanna Hjalmarson, som bor i Kåfalla och inte långt ifrån syns mamma Maria, som är till hands litet varstans – bl a genom att sälja ponchos och andra alpackakläder från den kooperativa vävstugan i Huaraz i de peruanska Anderna.
Inger Båge – mormor inrest från småländska Vaggeryd – säljer surdegslimpor, hjärtan och saffransbiscotter. På bordet finns också äpplechutney, citrusmarmelad……”Allt som man kan äta brukar sälja bäst”, säger hon.
– Vi brukar träffa vår vän Ingmarie – hos oss i Örebro eller hos henne i Lindesberg och nu var det dags att åka hit, berättar Hans-Olov och Merit Andersson. Och Ingmarie Larsson, som flera gånger passerat Kåfalla Herrgård och varit nyfiken på insidan, har först nu haft tillfälle att se salongerna.
Vi träffas mitt för en magnifik, brun, fyrkantig kakelugn. Här finns också en del av julmarknaden, där volontären Gun Andersson säljer second hand-varor och Ingeborg Ågren Larsson stickade tomtar, där kropparna utgörs av återanvända champagnekorkar, och väskor gjorda av jeanstyg och korsstygnsbroderier.
Kåfalla Herrgård används inte bara för kyrkliga aktiviteter. Här hyr även andra i sig för endags – och ännu längre konferenser. Man betalar 650 kr för helpension och plats i dubbelrum. Men det går inte att komma som enstaka gäster, för Kåfalla Herrgård drar igång köket bara för grupp-bokningar.
Med 31 startade rallyförare blev nypremiären av Trollrallyt en riktig fest, både för barn och föräldrar. LindeNytt kan nu bjuda på ett fartfyllt ögonblick från lördagens tävlingar. Trollrallyts näst yngsta förare, 4-åriga Molly, körde AB Karl Hedins lådbil under lördagens race. Publiken hjälpte till att heja fram henne med både applåder och hejarop när hon susade nedför banan, med pappa tätt efter för extra säkerhet.
I september 2020 rasade en kraftig brand som förstörde flera av byggnaderna vid Ölsjöbadet i Ramsberg. Redan sommaren 2021 hade man byggt upp anläggningen på nytt med ideella krafter från föreningen Ramsberg – En Bygd i Bergslagen i samarbete med Lindesbergs kommun. På grund av pandemin så sköt man på invigningen, men på måndagen kunde man äntligen klippa bandet och genomföra en officiell invigning.
Fornabodas årliga ponnydag kördes under söndagsförmiddagen. De två klassiska loppen Lindesbergs Lilla och Stora Pris skulle avgöras där den långväga gästen, Emeli Johansson från Halmstad, blev årets segrare med sitt egentränade russ Jas Gripen. Förutom en överlägsen seger från Halland så visade hemmakusken Isabella Jansson Wiklund upp ett spännande nyförvärv.
Under lördagen samlades utställare och besökare vid Rejmes i Lindesberg för att delta i festligheterna vid den allra första upplagan av det nya konceptet Rejmesdagen. Eventets grundare, Josefina Eriksson och Ann-Catrin Hammarström, kunde konstatera att det gick över förväntningarna.
– Det blev mycket bättre uppslutning än vad vi hade trott, så vi är supernöjda! Det känns jätteroligt, säger duon glatt.
Vacker sång med klar, ren ton och en rejäl röststyrka – på italienska – Bel Canto. Det bjuds på Opera på Bio i Lindesberg på lördag. Klassikern Lucia di Lammermoor sänds direkt från Metropolitan Opera i New York.
Nu är vinnaren utsedd i tävlingen i vilken ett signerat exemplar av Karin Björnsbackas kusliga debutroman ”Sällan viskar jag ditt namn” låg i potten.
Tävlingsdeltagandet var högt och bland alla er som deltagit så har vi nu dragit en vinnare.
Under den gångna veckan avgjordes Yrkes-SM, en tävling där ungdomar har chansen att visa upp sin yrkesskicklighet. Av de sex tävlande i yrkeskategorin Frisör, stod slutligen lindetjejen Maja Svensson som lycklig vinnare. Därmed knep hon även en åtråvärd plats i Yrkeslandslaget.
– Det är jättekul men nervöst. Nu blir det roliga år framöver, säger Maja glatt.
Kommunstyrelsen meddelade under en pressträff på torsdagen, att man lagt in extra pengar i sin budget till projektstöd för utbyggnad av fiber på landsbygden. Det handlar om totalt sex miljoner kronor fördelat på två miljoner kronor per år under en treårsperiod.
– Detta är ett sätt att stärka tryggheten och servicen på landsbygden, menar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.