Första Advent och i Kåfalla bjuder de in till adventskaffe – sporrade av förra årets stora intresse för att njuta av kakbordet, den ombonade miljön och det hantverk som bjuds ut till försäljning.

Adventskaffe i Kåfalla lockar både med sitt kakbord och sin herrgårdsmiljö. Dennis Hjalmarson välkomnade gästerna med glögg: Foto: Hans Andersson
Inramningen är bedårande. Kåfalla Herrgård, som drivs av Evangeliska Frikyrkan, ligger rofyllt vid dammen – en nyklassisk byggnad – för dagen lämpligt inramad med florsockervita ( – 1 grad ) gräsmattor.
– Om det kommer runt 150 gäster, då blir vi verkligen nöjda. Förra året hade vi 300 besökare under de två dagar vi hade då, säger Dennis Hjalmarson, pastor och en av dem i familjen Hjalmarson som tillsammans med volontärer sköter ruljangsen.
I trappan upp till ”loftet” står en stor grupp trätomtar – tomteljusstakar – och de målas medan adventskaffegästerna kommer. Kreatören är Hanna Hjalmarson, som bor i Kåfalla och inte långt ifrån syns mamma Maria, som är till hands litet varstans – bl a genom att sälja ponchos och andra alpackakläder från den kooperativa vävstugan i Huaraz i de peruanska Anderna.
Inger Båge – mormor inrest från småländska Vaggeryd – säljer surdegslimpor, hjärtan och saffransbiscotter. På bordet finns också äpplechutney, citrusmarmelad……”Allt som man kan äta brukar sälja bäst”, säger hon.
– Vi brukar träffa vår vän Ingmarie – hos oss i Örebro eller hos henne i Lindesberg och nu var det dags att åka hit, berättar Hans-Olov och Merit Andersson. Och Ingmarie Larsson, som flera gånger passerat Kåfalla Herrgård och varit nyfiken på insidan, har först nu haft tillfälle att se salongerna.
Vi träffas mitt för en magnifik, brun, fyrkantig kakelugn. Här finns också en del av julmarknaden, där volontären Gun Andersson säljer second hand-varor och Ingeborg Ågren Larsson stickade tomtar, där kropparna utgörs av återanvända champagnekorkar, och väskor gjorda av jeanstyg och korsstygnsbroderier.
Kåfalla Herrgård används inte bara för kyrkliga aktiviteter. Här hyr även andra i sig för endags – och ännu längre konferenser. Man betalar 650 kr för helpension och plats i dubbelrum. Men det går inte att komma som enstaka gäster, för Kåfalla Herrgård drar igång köket bara för grupp-bokningar.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna. Häng med ut i centrala Lindesberg genom vårt bildspel ovan och se en lång rad ögonblick från den klassiska urladdningen: studentkortegen.
Stämningen var på topp – och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen gjorde det klassiska utspringet från Lindeskolans aula, för att på torget mötas av familjer och vänner.
Dagligen kan vi läsa insändare om det kritiska läget i förskolan på olika platser i Sverige, och Lindesbergs kommun är dessvärre inte något undantag! Våra förutsättningar blir allt sämre och sämre. Var är vi på väg? De senaste årtiondena har det skett en stor samhällsförändring som kräver att alla jobbar heltid. Detta leder till att många barn vistas i förskolan mer än heltid vilket gör att det blir svårare för oss att få våra resurser att räcka till.
Fredag 6 juni firas nationaldagen med festligheter på flera håll i Lindesbergs kommun. Det blir en dag fylld med aktiviteter och högtidliga tal av flera intressanta personer som bland annat journalisten James Savage och radiojournalisten Martin Dyfverman.