Aleksander Lazarevic förlänger sitt uppdrag som ungdomsansvarig för IFK Lindesbergs pojklag. Arkivfoto: Camilla Lagerman
Aleksander Lazarevic om framtidsvisionerna för IFK: ”Behöver hjälp”
Aleksander Lazarevic förlänger sitt uppdrag som ungdomsansvarig för pojklagen inom IFK Lindesberg ytterligare ett år. För LindeNytt berättar han om visionerna för klubbens framtid, pojklaget han själv tränar, samt en uppmaning till kommunen om att föreningen behöver hjälp.
– Jag vill hävda att vi är den största ungdomsföreningen i kommunen, men vi behöver hjälp för att kunna utveckla verksamheten, säger han.
IFK Lindesberg står inför en skarp utvecklingskurva, åtminstone om man ska tro Aleksander Lazarevic, som nyligen förlängde sitt uppdrag som ungdomsansvarig på pojksidan i föreningen. Åtagandet var dock ingen självklarhet för ”Sasha”, men det brinnande intresset för sporten och ungdomarna gjorde att han slutligen tackade ja.
– Jag var i valet och kvalet om jag skulle fortsätta, det tar så otroligt mycket tid. Bara med pojklaget lägger jag ner runt 18 timmar i veckan, bara på träningar och matcher, sedan är jag ju socialt engagerad i varje enskild spelare utöver det. Plus ungefär 15 timmar på övrigt inom föreningen, så de senaste veckorna har jag nog snittat runt 70-80 timmars arbete i veckan om jag räknar in mitt vanliga heltidsjobb också.
Lazarevic är dock noga med att understryka att han gör det med glädje, eftersom han ser en sådan stor utveckling inom klubben, och har stora visioner inför framtiden.
– Mitt mål är att föreningen inom några år ska bli diplomerad, något som gör att det blir lättare är jobba gentemot sponsorer och kommunen, men även ger utrymme för olika typer av utbildningar, en sorts kvalitetsstämpel helt enkelt. Vi kommer att arbeta mycket med värdegrund och utbildningar mot ledare bland annat, mycket av det som mitt lag pojkar-10 redan har idag, där har vi redan infört mental träning till exempel, berättar han.
Utbildningen av klubbens ledare är något som Aleksander ser som en stor utvecklingsfaktor, och som förhoppningsvis kommer att implementeras redan under kommande år.
– Alla pratar om att träna och utveckla spelarna, men vi behöver även träna våra ledare. Jag har varit kontakt med två personer, varav den ena redan har tackat ja, som kommer att fungera som ledarutvecklare och komma med coachning och tips. Det kommer att bli ett otroligt lyft för hela föreningen.
Aleksander Lazarevic tränar föreningens största lag, pojkar 10, med hela 34 spelare. Arkivfoto: Camilla Lagerman
Lazarevic nämner pojklaget han tränar som ett exempel på hur han själv arbetar med ungdomarna, både på och utanför planen, något som visat sig ge resultat såväl på matcher som i killarnas skolgång.
– Jag jobbar mycket spelarna även utanför planen, och det är viktigt att veta till exempel hur man hanterar barn med olika diagnoser. Det är väldigt glädjande att det arbetet även är något som skolan märker av, då flera föräldrar hört av sig och sagt att det börjat gå bättre i skolan. Vi kan ha hård disciplin på träningen men sedan kan vi också avsluta med vattenkrig till exempel för att barnen ska få vara barn, säger han och fortsätter:
– Pojkar 10 är ett lag som är starkt på frammarsch, vi har hela 34 spelare och det är helt otroligt egentligen. De här killarna brinner för fotbollen och ville egentligen inte ha sommarledigt, men det är bra att vara ifrån varandra också så det blev en liten paus på tre veckor ändå.
För att kunna genomföra alla idéer och visioner behöver man dock hjälp från kommunens håll, något som Sasha inte sticker under stolen med, tvärtom.
– Vi har haft ett inledande möte med Bengt Storbacka, sedan får vi se vad det leder till. Men vi behöver hjälp med anläggningen, det gäller gräsplanernas skick, parkeringen behöver förbättras, jag skulle gärna se en konstgräsplan och helst i anslutning i skolan. Jag önskar också ytterligare en gräsplan, en fräsch toalett och en konferenslokal bland annat. Jag vill hävda att vi är den största ungdomsföreningen i kommunen, men vi behöver hjälp för att kunna utveckla verksamheten, avslutar han.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Bergslagens IF består av Elvis Karaosmanovic, Birjar Mostafa, Rebin Mostafa, Ali Jamal Yassin, Alexander Scharnke, Mohammed Hassan, Ronny Sterzenbach. Foto: Privat
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open
Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin...
Behåll Lasarettet i Lindesberg!
INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa.
Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar ...
Herman Bosson blev LIF Lindesbergs stora målgörare med sex bollar i nätet. Trots ett bra jobb så var hemmalaget långt ifrån en seger under torsdagen. Foto: Hasse Persson
Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. Seriefavoriten OV Helsingborg HK blev det nästa lag att gästa arenan, ett lag som vanligtvis hittas i tabelltoppen framåt våren. Trots ett kärt återseende av hemmalagets Martin Boija på planen, så blev det en tuff match för LIF Lindesberg.
De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att reduceras till 14 stycken med start 4 december. Den reducering som görs berör endast Lindesbergs lasarett, där dagens fyra IVA-platser halveras till två.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt, kommenterar Asplund i ett pressmeddelande på torsdagen.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Ögonmottagningen. En mottagning som idag tar emot alla typer av ögonåkommor som behöver öppen specialiserad ögonsjukvård.
– Om det här förslaget går igenom kommer det innebära en stor belastning på USÖ, och det har vi svårt att förstå att de ska mäkta med, säger en av sjuksköterskorna.
När klockan hade passerat 16:00 hade fortfarande inte Andreas Svahn (S) synts till vid kommunhuset i Lindesberg. Istället för regionrådet kom Bengt Storbacka (S) ut och mötte folksamlingen, dock bara för att förklara att Svahn redan var inne i byggnaden och att han var mycket stressad till nästa möte. Kritiken från demonstranterna var omedelbar, se klippet nedan.
– Det här är inget nytillkommet, allt kan inte centraliseras till Örebro, vi är väljare vi med! De ska skämmas! säger en upprörd Anne-Christine Östberg.