(Uppdaterad klockan 19:43. Tobias Lövgren fällde senare under dagen en fyrataggare med ett välriktat skott.) Klockan är 06.15 och solen har inte ens börjat fundera på att stiga upp. Men det kan garanteras att många jaktsugna män och kvinnor redan är vakna, kaffet är kokat och de naturfärgade kläderna är på. Vissa är säkerligen redan på väg ut i skogen, man vill ju vara beredd direkt när solen gör entré. Det är många som tagit ledigt från jobbet för att delta i älgjakten som fick sin start idag!
07.10 kliver vi ur bilen. Vi har då ringlat oss igenom Ramsberg och hamnat mitt ute i ingenstans. Åt vilket håll man än blickar så är det skog, skog och åter skog. En ganska bra förutsättning för vårt syfte med denna morgon. Älgjakt.
– Det är lagom att vara framme nu när det börjar ljusna, så man ser vart man sätter fötterna någonstans. Stäng bildörren försiktigt, instruerar Niklas Johansson.
Vi vandrar så tyst vi kan genom skogen, lugnt och sakta, ser efter var fötterna sätts ner. Det är ju ingen höjdare med knäckta grenar och plaskande i vattenpölar. Vi kommer ut på ett kalhygge, fullt med sly, och enligt Niklas perfekt ställe för älgarna att befinna sig på. Vi viskar lågmält och rätt vad det är hörs en smäll. Och en till. Av styrkan att döma är det en bit bort och Niklas skruvar på radion för att höra om de andra jaktlagen säger något. Men det är tyst. Niklas halar fram mobilen och kikar runt på Facebookflödet, jodå, älgar har redan blivit fällda men det är en bit härifrån.
– Vårt jaktlag får skjuta en stor och två kalvar och man vill helst börja med de små.
Efter en dryg timme utan någon jaktlycka beger vi oss mot timmerstugan där resten av jaktgänget väntar. Det är fem glada karlar och en exalterad hund som snart ska få ut och jobba i skogen. Det är införstått att det här är en dag att se fram emot.
– Man börjar morgonen med att koka kaffe, brer mackor och så åker man ut och sätter sig. Och så titta, titta, titta, äter macka, dricker kaffe, tittar igen, grillar och så tillbaka ut i skogen, säger Niklas.
– Du är ju bara på Facebook på passen, inflikar Tobbe och så skrattar de.
Niklas fortsätter:
– Så kan man ju råka skjuta en älg också och det är ju då det blir det stora jobbet, att flå och ta ur.
Eftersom man sitter mycket still är bra klädsel A och O. Att sitta där på passet och frysa sig igenom en hel dag förstör liksom det roliga, så förutom bössan är det viktigt att inte glömma varma kläder.
– Det måste vara varmt, ingenting som prasslar och det är bra om det tål lite fukt. Det händer faktiskt att det regnar. Och så ett stort tålamod! Det är mycket väntan.
Hunden som är med hjälper också till att jaga och behöver inte sitta still hälften så mycket. Niklas berättar vidare:
– Man ställer upp passkyttar, går in från ett håll och antingen motar hunden älgen till passkyttarna eller så ställer hunden dem så hundföraren får skjuta. Men älgarna har blivit rabiata tack vare vargen, de springer så fort en hund kommer i närheten.

Från vänster: Tobias Lövgren, Jaktledare Mats Aronsson, Niklas Johansson
Med tanke på att en kula kan färdas upp till 1,5 kilometer, är det fördelaktigt att veta vad man pysslar med. Vem som helst kan förstås inte ge sig ut i skogen vind för våg utan det är en rad olika krav som ställs.
– Först ska man ha gått jägarskolan, man ska ha jaktkort och vapenlicenser, försäkring och goda förberedelser, en hel del träningsskytte.
Så med andra ord ska det vara helt riskfritt att ge sig ut i skogen under älgjakten och plocka svamp.
– Den första veckan brukar de flesta hålla sig borta, men det ska inte vara någon risk. Som jägare ska man ha gott omdöme och säker vapenhantering, säger Niklas.
– Nä, kan man inte se skillnad på människa och älg, då ska man inte vara i skogen, avslutar Tobbe.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.