I området Lindesby finns sedan långt tillbaka i tiden ett livskraftigt bestånd av den fridlysta större vattensalamandern. Nu skall en inventering göras i syfte att se hur populationen mår samt få svar på om antalet har ökat jämfört med senast det begav sig.
– Vi hoppas naturligtvis att vi hittar ännu fler den här gången, påpekar Ingrid Andrén, kommunbiolog på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Den större vattensalamandern brukar felaktigt kallas för vattenödla. Ett misstag som naturligtvis har sin förklaring då salamandern är mer lik just en ödla än en groda, trots att den tillhör groddjuren. Den kan bli uppemot 20 centimeter lång och kan leva upp till 18 år. Nu får invånarna i Lindesberg en chans att komma dessa doldisar lite närmare. Från klockan 22.00 och fram till midnatt i morgon, onsdag, kommer nämligen en inventering av den större vattensalamandern göras i Lindesby.
– Vill man vara på plats när detta sker, så är man välkommen. Vi kommer även ha med oss Daniel Gustavsson, som är väldigt kunnig på området, som kommer att berätta mer om den större vattensalamandern för den som vill lära sig mer om dem, berättar Ingrid Andrén på Samhällsbyggnad Bergslagen.
En annan person som sitter på mycket kunskap är Mattias Sterner på Länsstyrelsen. Även om det finns spaltmeter av rent biologiskt intressant läsning, så lyfter han fram något mer vardagligt som människor kan relatera till. Myggplågan på sommaren.
– Salamandern är oerhört duktig på att äta just mygglarver. Den hjälper alltså till att hålla nere myggbeståndet i området, så den gör faktiskt en hel del nytta för människor, berättar Mattias Sterner.

Salamanderbeståndet i Lindesby har funnits i många, många år men hamnade i större fokus först i samband med att området exploaterades i syfte att bygga bostäder. Exploatering kan rimma illa när det handlar om att bevara groddjurs livsmiljöer – men i fallet Lindesby har det varit till nytta. När den nya detaljplanen godkändes krävdes nämligen en kompensationsåtgärd som skulle gagna salamandern.
– Det handlade om att en ny damm skulle byggas i dalen nedanför den befintliga dammen. Nu när vi gör inventeringen så skall det bli intressant att se om den nya dammen redan har bidragit till fler salamandrar i området, säger Ingrid Andrén.
Salamandernatt i Lindesby, som man kallar inventeringen, arrangeras av Samhällsbyggnad Bergslagen och Naturskyddsföreningen i Lindesberg. Allmänheten är välkommen att närvara och även delta i att räkna salamandrar. Detta görs onsdag 5 juni kl. 22.00-00.00. Samling vid vändplanen i slutet av Nyborgsgatan i Lindesby. Sedan går man gemensamt de cirka 100 metrarna till dammarna.