Sedan Nordea lämnade Lindesberg för snart ett år sedan, har deras lokal stått tom i korsningen Kristinavägen/Skolgatan – fram tills nu. Sedan en vecka tillbaka huserar Ann-Louise Norling, på Arcus – Utbildning & Jobbförmedling, i lokalerna.
– Vi har funnits i Lindesberg i cirka fem-sex år, men har haft ganska små lokaler tidigare. Nu får vi möjlighet att göra så mycket mer sedan vi flyttade in här, säger Ann-Louise Norling.
Arcus beskriver sin verksamhet som öppen för alla med behov av stöttning och coachning i syfte att komma ut i arbete eller utbildning. Man ser sig som ett komplement till Arbetsförmedlingen som fångar upp den enskilda individen och anpassar åtgärderna utifrån individens behov.
– Vårt arbete handlar om att fånga upp personen i det läge den befinner sig i, säger Ann-Louise och förtydligar:
– Om personen är helt ny och ovetande om hur man går till väga när man skall söka arbete, så börjar vi från grunden och tar det steg för steg. Om det istället rör sig om en person som har viss erfarenhet med sig så börjar vi naturligtvis inte om från början, utan fortsätter arbetet där den personen befinner sig just nu. Vårt mål är hela tiden att få ut personen ut i arbete eller in i en utbildning för att öka möjligheterna till arbete, berättar Ann-Louise Norling.
Vägen dit – till ett arbete eller utbildning – är naturligtvis olika lång och ytterst individuell. Ann-Louise menar att det är oerhört viktigt att vägen dit går med positiva kliv – oavsett hur lång väg man har att gå.
– Det är viktigt att personen mår bra av att komma hit och känner sig inspirerad och tycker att det är roligt samtidigt som chanserna till arbete ökar. Vissa personer behöver ju också en liten knuff för att komma igång och det är betydligt lättare att komma igång om det är roligt också, menar Norling.
Ann-Louise har arbetat hos Arcus i Lindesberg sedan flera år, men på grund av små lokaler har verksamheten inte haft möjlighet att utvecklas på samma sätt som nu blivit möjligt.
– Vi kommer senast från en liten lokal i Folkets Hus. Det är först nu vi kan göra mer när utrymmet gör det möjligt, säger hon.
En nyhet som den arbetssökande kommer mötas av relativt omgående, är att man ordnar föreläsningar och studiebesök ute hos företag.
– Varje onsdag kommer vi ordna det här. Då kommer vi antingen åka ut på studiebesök hos ett företag, som valts ut av de arbetssökande, eller så bjuder vi hit en företagsrepresentant som håller föreläsning för gruppen.
Arcus öppnade de nya dörrarna måndagen 10 april.
På nationaldagen var det tänkt att årets upplaga av lådbilstävlingen Trollrallyt skulle gå av stapeln. En illavarslande väderprognos har dock fått arrangörerna, Bergslagens IF, att tänka om i planeringen.
– Eftersom det ska regna hela fredagen har vi bestämt att flytta Trollrallyt till lördagen den 7 juni istället, förklarar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.
Inför årets studentfirande vill Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg fira sina trogna kunder, som springer ut från gymnasiet en sista gång, med en gratis klippning inför den stora dagen.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.