Närpolischef Magnus Luhr ser dock relativt ljust på läget i Lindesberg. Ett av få orosmoln är dock utvecklingen av narkotikamissbruket bland unga människor som blivit allt vanligare. Utöver detta redovisar polisen ett ganska normalt resultat hittills i år med några få undantag.
Perioden januari – augusti jämförs nu i polisens brottsstatistik. Även om man ser en ökning med nästan hundra brott sammanlagt, så är denna ökning något polisen själva påverkat. Anledningen är att man satsat hårdare på vissa områden och det har gett resultat.
-Just på narkotikasatsningen har vi lyckats mycket bra. Och det syns även i statistiken. Drygt hundra fler fall än tidigare år är en siffra vi själva påverkat genom effektivare arbete på området. Resultatet av arbetet är vi självklart mycket nöjda med, säger närpolischefen.
Partydroger glorifieras bland unga
Narkotikasatsningen har inte bara gett bra resultat, utan även en del väckarklockor har börjat ringa. Det utbredda narkotikamissbruket i Lindesberg står människor i åldrarna 20-25 år för, den bedömningen gör både polisen och socialen. Man har även upptäckt att drogerna blivit tyngre med åren. Man ser en klar tendens bland unga att s k ”partydroger” missbrukas i högre utsträckning. En mycket farlig utveckling, konstaterar Magnus Luhr.
-Problemet är helt enkelt att droger som amfetamin och framförallt ecstasy blivit vanligt i festsammanhang – en partydrog. De som använder dessa preparat ser inte faran i drogerna just pga att man inte använder ordet knark i sammanhanget.
Partydroger är enligt polisen bara ett sätt att glorifiera missbruket av tunga droger. Detta är ett stort problem i och med att många ungdomar lockas in i missbruket med anledning av att det låter häftigt och mindre farligt än att knarka.
Fakta ecstasy: Dödsfall har inträffat efter 1-2 tabletter. Analys av beslag gjorda i Sverige visar ofta att ecstasytabletter i själva verket varit en blandning av amfetamin och olika ecstasyvarianter.
Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning
Ungdomsbrottsligheten ner
Sedan andra halvåret 2001 började så sakteliga en stor gruppering av kriminella ungdomar komma polisen till känna. Den omtalade ligan stal bilar, buskörde och stal musikanläggningar i bilar under många intensiva månader. Slutligen gav polisens satsning resultat och ett 15-tal ungdomar kunde plockas in för förhör. Sedan dess har Lindesberg varit ganska förskonade från ungdomsrelaterade brott, enligt närpolisen.
Misshandelsfall toppade i augusti
Polisen bedömer inte ökningen av misshandelsfall som alarmerande trots att siffran för i år redan nått 32 i antal, samma siffra som redovisades för hela året 2000. Anledningen är att klimatet i Lindesberg inte ändrats utan den ökning som visat sig i statistiken helt och hållet kommer sig av fenomenet AugustiBuller. Normalt sett anmäls ca 3 fall en snittmånad och under augusti toppar siffran med anledning av musikfestivalen då massor av människor festar i stan. Naturligt att det förekommer fler slagsmål i sådana lägen, bedömer polisen.
Under augusti anmäldes 10 fall av misshandel i år.
Samma månad tidigare år:
2001: 5 anmälningar
2000: 10 anmälningar
1999: 1 anmälning
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.