De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att reduceras till 14 stycken med start 4 december. Den reducering som görs berör endast Lindesbergs lasarett, där dagens fyra IVA-platser halveras till två.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt, kommenterar Asplund i ett pressmeddelande på torsdagen.
Pressmeddelandet i sin helhet står att läsa nedan:
———————————————
Anpassning av IVA-platser i Lindesberg – fortsatt brist på specialistsjuksköterskor
På grund av ett ytterligare försämrat bemanningsläge kommer antalet vårdplatser vid intensivvårdsavdelningen (IVA) i Lindesberg att reduceras till två platser från dagens fyra. Anpassningen är direkt kopplad till brist på specialistsjuksköterskor, framförallt nattetid.
– Trots anpassningen ser vi att vi kommer att kunna vidmakthålla tillgängligheten till intensivvård, säger Peter Asplund, verksamhetschef för intensivvården i länet.
Idag finns 16 intensivvårdsplatser fördelade över länets tre sjukhus. Den tilltagande bristen på personal i Lindesberg gör dock att lasarettets fyra intensivvårdsplatserna inte kan garanteras.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt.
Ingen annan lösning än att reducera platser
Regionens ekonomiska läge ger heller inte utrymme för en utökning med ytterligare externa IVA-team. I rådande läge ser verksamhetsledningen ingen annan lösning än att reducera regionens kapacitet till totalt 14 intensivvårdsplatser.
– Anpassningar av den här arten i en i grunden välfungerande verksamhet är alltid olycklig, och det påverkar vår personal och ytterst också patienter.
Anpassningen kan föra med sig ett ökat antal förflyttningar av intensivvårdspatienter mellan sjukhus i första hand inom länet. Det går inte heller att utesluta en ökad belastning på vården i sin helhet då ett lägre antal IVA-platser tenderar att öka belastningen på ”vanliga” vårdplatser. Men alla patienter som behöver intensivvård kommer att tas om hand.
”Vi behöver bli fler”
Samtidigt, och i syfte att använda verksamhetens samlade personella resurser på bästa sätt, planerar man för att samla resurserna för den post-operativa vården och intensivvården i samma organisation. En modell som tillämpas inom motsvarande verksamhet i Karlskoga och som visat sig ändamålsenlig och effektiv.
– Den översyn som nu sker kopplat till det ekonomiska läget och översyn av sjukhusens uppdrag kan också komma att påverka den regionala fördelningen av intensivvårdsresurser. Samtidigt ligger fokus också fortsatt på att råda bot på bristen av specialistkompetent personal. Vi behöver bli fler som väljer att stanna hos oss långsiktigt, avslutar Peter Asplund.
Anpassningen av antalet intensivvårdsplatser träder i kraft den 4 december och kommer att gälla tills vidare.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.