Beskedet: ”Tydlig förbättring av tågtrafiken i år”
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
Efter ett tufft fjolår går Tåg i Bergslagen ut med ett glädjande besked till tågresenärer. Årets första månader visar en tydlig förbättring i både punktlighet (tiden då tåget skulle avgå med en marginal på plus 3 minuter) och regularitet (hur många av de planerade avgångarna som har körts). I ett pressmeddelande skriver man:
”Vi är fullt medvetna om att 2024 var en utmanande period för många resenärer, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Vi beklagar de besvär som detta orsakat, men gläds åt en betydligt stabilare start på det nya året. Vår ambition är att erbjuda en pålitlig och punktlig trafik, och vårens utveckling visar att vi är på rätt väg.”
Arkivfoto: Fredrik Norman
Man uppger att den positiva trenden under årets första kvartal kan bekräftas av deras statistik: Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 % (jämfört med 80,3 % i mars 2024) och en regularitet på 98,6 % (89,7 % mars 2024).
”En stabil trafik ger oss, tillsammans med vår operatör VR Sverige AB, bättre möjligheter att planera framåt. Inför stora resperioder som Vasaloppsveckan och sportlovet genomförde vi riktade insatser för att säkerställa en bra trafik för våra kunder. Exempelvis placerar vi fordon med extra kapacitet, som dubbeldäckare med många sittplatser, på avgångar med hög efterfrågan – vilket gör att fler resenärer får plats ombord och får en bekväm resa.”
Nu ser man med tillförsikt fram emot en fortsatt positiv utveckling under 2025.
– Det är verkligen skönt att se hur bra trafiken går! Vi kommer att ha störningar och det kommer att uppstå tillfälliga problem som påverkar vår trafik men det är enormt viktigt att vi kan leverera en stabil trafik som håller hög kvalitet i grunden. Då blir tåget svårslaget! avslutar Maja Rapp, VD, Tåg i Bergslagen
Fakta:
Tåg i Bergslagen beställer och utvecklar tågtrafiken i Bergslagsområdet på
uppdrag av våra ägare. VR Sverige AB ansvarar för driften och bemanningen
ombord på tågen. Tåg i Bergslagen ägs av Region Dalarna, Västmanland,
Gävleborg och Örebro län
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.
Nu står Storå på tur
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral ö...