Det är fullsatt i den delen av Lindesberg Arena som är avsedd för Astrid Lindgren-konserten som ska äga rum. Det finns inte en enda plats kvar, man har blivit tvungna att sätta lapp på luckan, meddelar biljettförsäljarna vid entrén. Förutom de 610 sittplatserna som sedan tidigt är sålda, har man sålt så många ståplatser som är möjligt. En sagolik musikstund i Astrids namn väntar alla närvarande.
Astrid Lindgren – älskad och hyllad av så många människor. Både gamla och unga har hört hennes hjärtevärmande och påhittiga berättelser, sett filmerna om Pippi Långstrump, hört Emils pappa vråla sitt allra högst och sett Emil fly till Snickarboden, velat ha en likadan propeller som Karlsson på Taket, och sist men inte minst, fasat över den där ärtan som Madickens lillasyster Lisabet pillar upp näsan. Idag skapade Guldsmedshyttans musikkår, Linde Symphonic Band och Kulturskolan Garnalias Barnkör en fantastiskt musikalisk stund. 70 musiker och 60 barn visade tydligt hur man ger liv till Astrids verk.
Bland musikerna skymtar bland annat pirater, Pippi Långstrump, sjökaptener, Kling eller är det möjligen Klang, Emil i Lönneberga och pigan Lina. Och tillsammans bjuder man alla gäster på en otrolig konsert. Förutom körsång bjuds det på njutningsfull orkestermusik, solon av både killar och tjejer; både väldigt unga och något äldre, dans och värdinnan Eliana Eldsfors läser välkända stycken ur både Madicken, Emil och Pippi.
– Det var riktigt kul, verkligen!, säger dirigenten Rickard Samuelsson, för dagen Karlsson på Taket, efter konserten.
– Vi började tidigt i morse och barnkören kom hit halv två. Det var fantastiskt att nu få se den färdiga produktionen eftersom vi hållit på sedan i januari. Och kören kom ut och hördes bra. Jag trodde inte att det skulle bli så många, absolut inte fullsatt, 400 personer max, så det här var riktigt kul!
Rickard passar också på att rikta beröm till barnkörens två ledare, som inte bara fått barnen så välstämda och finsjungande, utan också sett till att de är glada och orkar stå still.
– Anna och Evelina har gjort ett jättejobb! Barnen skulle ju orka också, och det gjorde de, de orkade hålla koncentrationen!
Syskonparet Ronja, 7 år, och Rasmus, 6 år, Sköldenström kan nu pusta ut efter några ordentligt tuffa timmar.
– Det gick bra men det var jättejobbigt att stå upp, berättar Ronja och fortsätter:
– Nu är jag lite svettig och det är skönt att det är över!
Lillebrorsan har under dagen agerat som Emil i Lönneberga och laddar nu om med en bulle och kommenterar framträdandet mellan tuggorna:
– Det var kul!
Felicia Falk, 7 år, var också med och sjöng och fick känna av rampljusets sken.
– Det var roligt, men lite nervöst, berättar hon och anar att det berodde på att det var en sådan stor publik.
Ann Larsson spelar tvärflöjt och det är inte något hon gjort sedan barnsben.
– Jag började faktiskt som vuxen, jag har spelar i fyra år nu, berättar hon.
Konserten i sig får enbart tummar upp av Ann.
– Det var jätteroligt, och lite annorlunda mot vad vi brukar göra!
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.