Efter morgonens frukostmöte fanns Arbetsförmedlingen på plats för att informera intresserade och nyfikna företagare om deras möjligheter när det gäller arbetsgivarstöd för att hjälpa nyanlända ut i arbetslivet. Men redan under det pågående programmet fick man möjlighet att visa ett strålande exempel på detta. Audio Videos butiksägare Lars Hellsten tog emot Mohammed, 22, ett beslut som han inte behövt ångra.
– Vi har verkligen roligt och det är en toppenkille!, säger Lars Hellsten.
Mohammed, 22 år, kom från Syrien hit till Sverige för ett och ett halvt år sedan. Mohammed är en milt beskrivet målmedveten kille som i Syrien på gymnasiet pluggade naturkunskap, började därefter på universitetet och under sitt första år var han den personen som hade uppnått bäst betyg på hela skolan. Men han hann aldrig avsluta sitt andra universitetsår, utan här stannade tyvärr Mohammeds utbildning och han tvingades ta sig till Malmö, för att sex månader senare förflyttas till Lindesberg.
– Jag kom hit och jag visste ingenting, säger Mohammed som redan pratar väldigt god svenska.
– Mamma handlade hos Redesign, och sade åt mig: varför kan du inte svenska, du har varit här i sex månader! Så jag frågade om praktik och fick börja på Redesign, där lärde jag mig mycket svenska. Jag väntade ett år på uppehållstillstånd innan jag fick det, berättar Mohammed.
Mohammeds önskan var än dock förstås att få fortsätta studera, då hans mål dessutom är att utbilda sig till läkare. Men i det här skedet var det fullt på SFI.
– Vad skulle jag göra? Jag ville ju lära mig snart!, säger Mohammed och berättar vidare att han sökte flertalet jobb.
– Jag tycker om att fotografera och ville gärna jobba någonstans med sådant. Så jag gick till Audio Video och frågade Pernilla om jag kunde få jobba hos dem. Hon sade att jag skulle komma tillbaka dagen efter och prata med chefen, förklarar Mohammed.
Lars Hellsten har ett leende på läpparna när han berättar om sina första möten med Mohammed. Butiken hade redan innan Mohammeds entré funderat på att hitta på något för att få hjälp då många nyanlända kommer in i butiken och bland annat vill ha kontantkort. Och eftersom då språket lätt fick missförstånd att ske så behövdes något, eller i det här fallet: någon.
– Mohammed kommer in och frågar efter praktik. Han kom in varje dag och frågade. Jag sade att vi ska ha ett möte på måndag, efter det kan jag ge besked. Men han kom in varje dag innan måndagen och han var överallt och frågade alla. Och så sade han: Lars, måndag, möte då, va? Så när vi haft det här mötet så kände vi att vi redan kände Mohammed, han hade ju varit in så många gånger. Så vi slog till med det! Vi har verkligen roligt och det är en toppenkille!, berättar Lars med ett leende.
– Det har varit suveränt!
Nu har Mohammed studerat klart hos SFI och studerar nu Grundvux i engelska och svenska, men jobbar ändå fortfarande kvar hos Audio Video.
– Jag kommer dit efter skolan, så nu både studerar och jobbar jag, säger Mohammed glatt.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.