När andra banker stänger sina lokalkontor eller drar ned på sin service gör Handelsbanken i Sverige helt tvärtom. Med devisen att kontoret ska vara där kunden är samt att man vill erbjuda alla banktjänster, inklusive kontanthantering, går Handelsbanken idag mot strömmen. Nu har man över 480 kontor i landet varav två i Lindesbergs kommun. – Vi tror på att finnas på plats och erbjuda full service, säger Maria Ekdahl, kontorschef på Handelsbanken i Lindesberg. Det är ingen slump att vi som enda bank öppnar lokalkontor- istället för att stänga ned.
På Handelsbanken i Lindesberg arbetar sex personer och det räknas som ett mellanstort kontor. Det beror på att Handelsbanken har som affärsidé att sprida en mängd fullservicekontor över landet. Idag finns snart 500 kontor i Sverige varav många är bemannade med en eller två personer. Men på alla kontor kan kunden få rådgivning av olika slag, växla valuta eller hämta kontanter.
– För många äldre märker vi att just kontanthanteringen är mycket uppskattat, säger Maria Ekdahl. Men även för företagen är den tjänsten avgörande för att man ska kunna lämna sina dagskassor.
Konkurrensen inom bankmarknaden är stor i dag. På Handelsbanken är det personliga mötet med kunden ett konkurrensmedel som verkar fungera. Här erbjuder man rådgivning inom placeringar, finansiering av exempelvis husköp, pensionssparande och mycket mer. Banken har fler privatkunder än företag och alla tjänstemän är generalister.
– Det är dessa möten som gör att jobbet är så kul, menar Ida Karlsson, ställföreträdande kontorschef. Man vet aldrig vad arbetsdagen ska innehålla och det händer hela tiden mycket. Behöver vi specialistkompetens finns det i banken att hämta.
På senare år har Handelsbanken arbetat för att ta marknadsandelar när det gäller skogskunder. Sedan tidigare är banken etablerad hos skogsägare i norra delen av Sverige men nu har också södra Sveriges Handelsbankkontor skaffat kompetens om skogsaffärer.
– Vi har idag bra erbjudanden för skogsägaren, säger Maria Ekdahl. Skogsägandet har ju förändrats en del genom åren och därmed också villkoren för förvaltandet. Här kan vi hjälpa till med affärerna.
Att arbeta med människors bankaffärer kan också vara att ta ett socialt ansvar. I livets olika skeden, vid dödsfall, skilsmässa, eller giftermål blir ofta banken inblandad. Alla banktjänstemän har tystnadsplikt vilket innebär att man ibland kommer sina kunder mycket nära.
– Vi lär känna många kunder mycket väl, förklarar Maria Ekdahl. Vi får följa och hjälpa dem i glädje och sorg och det känns mycket tillfredställande. Många kunder vill dela med sig och man får lyssna och kanske vara en stötta om det blåser.
Handelsbanken lägger, jämfört med andra i branschen, mycket lite pengar på reklam och marknadsföring. Trots detta får banken mycket gott betyg när Kvalitetsindex gör sina månatliga kundundersökningar över bästa bank i Sverige. Här har Handelsbanken legat i topp i 23 år.
– Vi tror istället på att kunderna blir våra ambassadörer, säger Ida Karlsson. Nöjda kunder drar nya kunder. Så enkelt är det.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.