Smidigare kontakter med hyresgästerna och en bättre bostadskö. Det är målet, när det kommunala bostadsbolaget LIBO förbättrar sitt administrativa system.- Nu ska vi få ett modernt system, där hyresgästerna kan ta alla kontakter och följa sina ärenden på tjänsten ”Mina sidor” på vår hemsida. Nästa steg blir att bostadsförmedlingen blir mer effektiv, när datorn tar hand om alla de intresseanmälningar som jag idag hanterar manuellt, säger Annelie Bergqvist, bostadsförmedlare på LIBO.
Styrelsen har beslutat att börja använda ett nytt datasystem för att hantera olika ärenden inom verksamheten. Det blir ett fastighetssystem som hanterar hyresadministration, arbetsorder efter att felanmälan gjorts och besiktningar. Via ”Mina sidor” loggar man in och gör t ex sin felanmälan. Hyresgästerna kan också se sitt eller sina hyresavtal och hyresavier.
Från nästa höst hoppas man att det nya systemet ska ta hand om de intresseanmälningar som kommer in – ett system för uthyrning och för bostadskön, som då blir tydligare och snabbare. De som vill ha någonstans att bo får en plats i kön utifrån ett poängsystem. För att göra intresseanmälningar, se sin köpoäng mm, så ska man bara behöva logga in på Mina sidor.
Just nu hanterar Annelie Bergqvist ett tusental intresseanmälningar. Så här i slutet av september finns det fem lägenheter under rubriken Lediga på LIBOs hemsida – fyra av dem i Vedevåg. En tuff uppgift att klara den matchningen. I synnerhet om man betänker att 750 av intresseanmälningar gäller centrala Lindesberg. Hälften av dem gäller lägenhet innanför broarna.
– Det är jättekrångligt system. Jag sköter det manuellt och har kontakt via brevutskick eller besök hela dagarna, säger Annelie Bergqvist. Just den dagen LindeNytt träffar henne finns det bara 67,1 lediga kvadratmeter lediga – med tusen intresseanmälningar i kön!?
– Så ser det inte riktigt ut. Oftast förmedlar jag en ledig lägenhet på en gång, så den hinner aldrig ut på hemsidan. Jag har väl en eller ett par ärenden varje dag. Det sker en 20 – 30 in – och utflyttningar varje månad, säger hon.
Så här vill LIBO bygga i kv Bagaren, när den gamla brandstationen rivs. Foto: Hans Andersson.
Det här med bostadskön är inte en enkel sak att få grepp om, för det handlar egentligen om flera köer. En kö säger inte så mycket, menar Annelie Bergqvist. Bakom siffran tusen intresseanmälningar döljer sig ofta samma personer – de står på kö för lägenhet på flera orter i kommunen. De som köar är också olika – här finns ungdomar som vill flytta hemifrån, eller sådana som fått asyl och måste flytta från ett anläggningsboende.
Det är också många som inte har akut behov av lägenhet utan väntar in något som passar dem – de kanske bor i en villa och vill ha något billigare, bekvämare, mer centralt.
– De elva lägenheter som är inflyttningsklara i den ombyggda Strandskolan den 15 oktober, fylls med folk som stått i den kön i många år. 150 stod i kö för Strandskolan, säger Annelie Bergqvist. Folk ställer sig i kö för lägenheter som inte finns – vi har 70 intresseanmälningar för punkthusen vid Ålkilsplan. Beslut är fattat för ett av dem – 30 lägenheter blir det där.
För att krångla till det ytterligare – det finns också vissa förturer – av sociala skäl, som socialtjänsten avgör eller i vissa fall som när någon som fått jobb på lasarettet behöver någonstans att bo. Lediga bostäder kan också locka folk att flytta hit.
– Tre av de nya lägenheterna i Strandskolan kommer att bebos av personer som kommer utifrån. Det är jättebra, säger Annelie Bergqvist.
Det finns alldeles för få lägenheter, tycker Annelie Bergqvist, en åsikt som hon långt ifrån är ensam om.