INSÄNDARE/DEBATT: UNF:s har under 25 år kontrollerat livsmedelsbutikernas förmåga att förhindra olaglig alkoholförsäljning. Resultaten visar på en tydlig nonchalans från såväl de stora livsmedelskedjorna som från många enskilda butiker. Därför är det hög tid att begränsa all försäljning av alkoholhaltiga produkter över 2,25% till Systembolaget.
Forskning visar att tidig alkoholdebut i hög grad leder till problem för såväl individer som för samhället i stort. På Folkhälsomyndighetens hemsida står det att ”Alkohol är den största riskfaktorn för sjukdom och död bland unga. Bland ungdomar 15–19 år i Sverige är alkoholkonsumtion den riskfaktor som orsakar flest förlorade friska levnadsår.”
Läkartidningen redovisade redan för 20 år sedan en amerikansk studie som visade att: ”ungdomar som vid 13 års ålder konsumerar alkohol […] i högre grad är alkoholberoende 10 år senare än ungdomar som använder alkohol sporadiskt eller inte dricker alls.”
Mot bakgrund av denna bild har UNF i över 25 år gjort alkoholköpskontroller. Där försöker unga människor, under 18 år, köpa folköl i livsmedelsaffärer. Resultaten visar allt för ofta att butikerna inte kräver legitimation, utan låter barn under 18 år köpa alkohol.
UNF Örebro genomförde nyligen alkoholköpskontroller i fyra butiker belägna i Lindesberg. Resultatet blev att våra unga medlemmar lyckades köpa folköl i tre butiker, medan en butik krävde att få se legitimation, och på så sätt förhindrade olaglig alkoholförsäljning till barn.
Vi är naturligtvis mycket glada över de butiker som på detta sätt förhindrade olaglig försäljning av en beroendeframkallande och hälsoskadlig drog till barn. De visar att butiker som vill ta ansvar (och följa lagen) genom införande av tydliga riktlinjer, och utbildning av kassapersonalen, kan göra just detta.
Å andra sidan är vi förskräckta över att det fortfarande finns butiker som struntar i svensk lag, FN:s barnkonvention och ungdomarnas hälsa och välbefinnande. Det är skrämmande att de stora livsmedelskedjorna, och enskilda butiker, tycks sätta omsättning och resultat före lagstiftning, FN-konventioner och ungdomarnas bästa.
Matbutikerna har under våra 25 år av kontroller misslyckats i allt för hög utsträckning, medan
Systembolaget alltid har krav på legitimation. Bland annat mot denna tydliga bakgrund kräver UNF att samtliga alkoholhaltiga produkter över 2,25% endast ska säljas genom Systembolaget. Allt för många människor har redan tagit skada till följd av detaljhandelns nonchalans och girighet.
Detta skulle göra alkoholen mindre tillgänglig för barn, vilket i sin tur skulle ta Sverige ett steg närmare Barnkonventionens punkt 24: ”Barn har rätt till bästa möjliga hälsa, tillgång till hälso- och sjukvård samt till rehabilitering. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.”
Ida Andersson
UNF Örebro
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.