Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
Den hett omdebatterade frågan gällande den utvecklingsplan som tagits fram för hälso- och sjukvården i regionen hamnade under torsdagen på nämndens bord. Cirka 400 miljoner kronor behöver Region Örebro län spara in, något som direkt kommer att drabba invånarna i den norra länsdelen.
I budgetförslaget som under torsdagen antogs står bland annat att förvaltningen ska ta fram en färdplan för specialistmottagningar och återkomma till nämnden med en plan för koncentration av hela eller delar av specialistmottagningar till USÖ, samt en plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp på Lindesbergs lasarett. Dessutom ska förvaltningen ta fram ett förslag till förändring av vårdplatser inom det kirurgiska området på länets sjukhus relaterat till omställning och förflyttning av operationsflöden, en plan för koncentration av psykiatriska heldygnsplatser samt ett förslag till vilken servicenivå som ska finnas gällande röntgen och laboratorieverksamheten på de olika sjukhusen.
– Utvecklingsplanen ska snarare ses som en ram och en inriktning för att kunna genomföra nödvändiga förändringar. Med den som grund har förvaltningen fått en rad uppdrag som ska återrapporteras till nämnd innan beslut fattas om eventuella förändringar i verksamheten, säger Anna Gunnarsson (C), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Oppositionen är dock fortsatt mycket kritiska till hanteringen av ärendet, och menar att det fortfarande saknas en risk- och konsekvensanalys.
– I det budgetförslag som S, C och KD presenterade och som nu kommer bli verklighet 2024 står det klart och tydligt att en plan ska tas fram för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp på Lindesbergs lasarett och att heldygnspsykiatrin ska koncentreras. Det är oacceptabelt att det återigen inte finns en risk- och konsekvensanalys. Det här bevisar att vi inte bara ropar varg utan att det vi befarat nu faktiskt blir verklighet, avslutar Anna Nordqvist (M).
Region Örebro län beskriver själva att ”Med en god och nära vård kommer patientens upplevelse av vården förbättras, patient och närstående kommer bli tryggare och vården kommer arbeta mera resurseffektivt än idag.”
– Mot bakgrund av en mångårig naiv ekonomiskt förd politik från S, C och KD så befinner vi oss i detta extremt tuffa läge. Hade ansvar och politisk vilja funnits långt tidigare så hade vi inte tvingats till att vården nu flyttas allt längre ifrån våra invånare i de norra och västra länsdelarna, säger Patrik Nyström (SD).
De styrande partierna i hälso- och sjukvårdsnämnden, S, C och KD menar dock att det viktigaste just nu är att få en budget i balans, och att alla länsinvånare behöver dra sitt strå till stacken.
– Kortsiktigt är en ekonomi i balans ett måste. Plus och minus måste gå ihop. Långsiktigt behöver vi jobba med en effektiv användning av våra resurser. Vi är övertygade om att våra länsinvånare är beredda att bidra till detta, även om det skulle innebära en lite längre resa för att få en så god vård som möjligt. Vi kan inte ha allt – överallt, helt enkelt, skriver man i ett pressmeddelande.