Elvis och Sead i ett hav av blommor

Blomsterprakt hos ny handelsträdgård

Många är vi på väg från Lindeberg norrut, som funderat över vad det är som händer mitt emot infarten till Stadsskogen 2.- Vi startade bygget den 3 maj förra året, säger Elvis Karaosmanovic. Och äntligen kan vi nu på onsdag den 1 maj öppna Linde Handelsträdgård.

Det är alltså en handelsträdgård som ska rymmas innanför väggarna på de fastigheter vi sett växa fram under det senaste året. Idag finns här fyra växthus och en huvudbyggnad som till stor del kommer ha plats för lager och kontor. Man kan säga att Linde Handelsträdgård är en utvidgning av torghandeln som idag finns på Varuhallstorget.

– I tretton år har jag i ur och skur stått på torget och sålt blommor. Men nu har jag tröttnat på regn, kyla och blåst, säger Sead Karaosmanovic.

Att varje försäljningsdag vara tvungen att lägga över tre timmar på att ställa i ordning allt på morgonen för att sedan plocka ned allt igen på kvällen, gjorde att familjen Karaosmanovic till slut bestämde sig för att starta en alldeles egen handelsträdgård. När man äntligen hittade marken att bygga på, så var inte beslutet svårt.

– Men, poängterar Sead, vi kommer fortsätta med vår torghandel precis som tidigare. Torget blir ett bra komplement till handelsträdgården. Samtidigt kommer vi kunna förse oss själva med de blommor vi sedan säljer på torget.

– Vi har ju också kunder som inte kan ta sig hit ut, säger äldste sonen Elvis Karaosmanovic. Och står inte vi på torget blir det ju ganska tomt där.

Linde Handelsträdgård kommer alltså vara öppen också för allmänheten. Och lagom till öppningsdagen den 1 maj kommer tre av de fyra växthusen vara fyllda med massor av vår- och sommarblommor. Det fjärde växthuset blir klart under maj månad.

Tanken är att man i framtiden ska odla alla sina blommor själva men eftersom installationen av vatten och avlopp försenades så lyckades man inte få fram egenodlade blommor till årets vår- och sommarsäsong.
– Alla våra höstblommor kommer vi däremot att ha odlat helt själva, säger sonen Elvis.

Försäljning av inom- och utomhusblommor man själva odlat blir företagets självklara kärnverksamhet. Men man kommer också att komplettera sortimentet med till exempel blomjord och krukor. Däremot kommer man inte, åtminstone till en början, att tillhandahålla till exempel träd och buskar.
– Vi vill inte börja konkurrerar med Plantmarknaden inom ett område som de är både stora och kunniga på, säger Elvis. Men vi tror det finns ett behov av att kunna tillhandahålla blommor året runt.

Arbetsinsatsen familjen Karaosmanovic gör är imponerande, det förstår man när man står och tittar sig runt. Och även om ingen direkt vill berätta hur stor den ekonomiska insatsen är, så förstår man att även den är respektingivande.
– Även om det har varit många långa och smutsiga dagar det senaste året, så är det inget jag vill ha ogjort, säger Elvis.

I familjen Karaosmanovic finns förutom pappa Sead och sonen Elvis, också av mamma Zemina som har dagens arbetspass på torget, och så yngsta sonen Edis. Alla kommer på ett eller annat sätt vara engagerade i arbetet vid handelsträdgården. Samtidigt tror familjen på framtiden och hoppas kunna anställa en eller två personer till hösten.
– Vi måste bara känna att vi får det att gå runt först, säger Elvis.
Men så är det nu äntligen dags för familjen Karaosmanovic att slå upp portarna för sin stora satsning.

– Den 1 maj slår vi upp portarna och har öppet mellan 10 – 15. Då är alla hjärtligt välkomna för att se hur det blev. Samtidigt blir det massor med fina extraerbjudanden, och vi bjuder på korv och fika, avslutar Elvis Karaosmanovic.

Publicerad 26 april 2013 klockan 17:51

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Malin och Björn Persson är Lindegårdens nya entreprenörer. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta bolaget i konkurs. Dock kommer det anrika värdshuset inte att stå utan krögare länge, då Malin och Björn Persson nu tar över rodret.

10 juli 2020 klockan 13:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

David Nordlander och Anna Lindberg ordnar dressyrläger i Lindesberg i sommar. Foto: Privat

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa coronapandemin vändes blickarna inåt landet och till det som fanns inom Sveriges gränser. Något som bidrog till att Lindeföretaget Stall Equi Education fick sina weekendläger fullbokade på bara tio dagar.

10 juli 2020 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen ...

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med f...

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält

Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta ...

Väktare skall se till att parkeringsförbud på kvällar och nätter efterföljs. Foto: Camilla Lagerman

P-förbud och bevakning skall stävja nattligt stök på P-plats

Det stora parkeringsområdet, på den så kallade handelsplatsen på industriområdet, har under en längre tid varit ett tillhåll för motorburen ungdom på kvällar och nätter. Nu vill fastighetsägaren få ett slut på det – och det genom att införa parkeringsförbud och låta området bevakas av vaktbolag.
– Jag har inte haft något emot att ungdomarna träffats där, men med tiden har det blivit ohållbart med både nedskräpning och buskörning på kvällar och nätter. Nu måste det få ett slut, konstaterar fastighetsägaren Per Eriksson.

22 juni 2020 klockan 14:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Grant Thornton

Grant Thornton flyttar kontoret till Örebro

Björn Öhrman, Kontorschef på revisions- och konsultbyrån Grant Thornton i Lindesberg meddelar att man har beslutat att flytta sitt kontor till Örebro under kommande höst.
– Det finns flera skäl till varför vi genomför flytten, framför allt handlar det om strategiska skäl, förklarar Björn Öhrman.

18 juni 2020 klockan 08:46 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Stort varsel på Meritor – 300 kan få lämna sina arbeten
På onsdagen meddelade ledningen på Meritor i Lindesberg, att man nu tvingas varsla så många som 300 anställda om uppsägning enligt fördelningen...
17 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bluffen är tillbaka: VVS-firma kontaktar fastighetsägare och ljuger
Under hösten 2019 blev fastighetsägare i Lindesberg med omnejd kontaktade av en VVS-firma, normalt verksam annorstädes, som nu befann sig i vårt ...
12 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Premiär för ny skönhetsklinik i Lindesberg
Den bruna pappen som täckt skyltfönstren är nu borta, och under förmiddagen släppte Clinic Scandinavia in sina första kunder i lokalen på ...
10 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kotten & Co söker nu en ny ägare. Foto: Camilla Lagerman

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning

Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade in i den gamla Tempolokalen på Stadsskogen. Nu är det dock dags för Sara att ta sig an nya utmaningar när hon lägger ut sitt företag till försäljning.

4 juni 2020 klockan 07:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Uteserveringen vid Café Oscar med en storslagen utsikt över Lindessjön. Foto: Jennie Larsson

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang

Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog Café Oscar från Stadshotellet, så är han nu redo att ta emot de allra första restauranggästerna. På onsdagen öppnar han – och ser ut att få hjälp av vädergudarna, som målat upp en sol på himlen för dagen.

3 juni 2020 klockan 08:02 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården

Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala ...

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhå...

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt ...

Annons

Erika Backteman, ägare av Lizas Parfym och styrelsesekreterare för Linde City. Foto: Jennie Larsson

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta på grund av coronavirusets framfart. Istället har man i företagarföreningen Linde City arbetat fram en enklare variant som går under namnet Våryra. -Vi har helt enkelt fått göra det bästa av situationen som råder, berättar Erika Backteman, styrelsesekreterare för Linde City.

22 maj 2020 klockan 06:26 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som ...

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det ny...

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring

Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade ...

Rekordår för Drömjobbet

Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva...

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare

För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet...

LindeDagen 2020 ställs in

Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs ...

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd

Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens Sparbank att avsätta en miljon extra i föreningsstöd. Alla föreningar i Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors som lider ekonomisk skada med anledning av coronaviruset kan ansöka om medel.

5 maj 2020 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”
Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att öppnas sedvanligt i år. Och inte nästa år heller. Det lilla sj...
28 april 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter
Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till traktens lediga barn och ungdomar, tack vare ett ...
24 april 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande
Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs kommun är det inget undantag. - ...
24 april 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-04-23

2020-04-22

2020-04-20

2020-04-15

2020-04-09

2020-04-09

2020-04-03

2020-04-01

2020-03-30

2020-03-27

2020-03-26

2020-03-25

2020-03-25

2020-03-24

2020-07-14 15:55