Det är två år sedan sist, men nu kommer en ny chans att bli brandman i Lindesberg. Fram till den 31:a augusti håller Nerikes Brandkår dörrarna öppna för ansökningar.
– Vi brukar få mellan 30-40 ansökningar, men endast ett tiotal väljs ut och får genomgå de olika testerna som krävs, berättar kårchef Mikael Juneholm.
Nerikes Brandkår i Lindesberg söker räddningspersonal i beredskap inför hösten 2019. På senare år har man efterfrågat fler kvinnliga sökanden i samband med nyrekryteringar – och det här tillfället utgör inget undantag.
Kårchefen i Lindesberg, Mikael Juneholm, menar att chanserna är goda på just den fronten. Detta fick man tydligt besked på när man tidigare i år anordnade en ”prova-på-dag” på brandstationen för just kvinnor som var nyfikna på yrket.
– Då kom det ett tiotal hit och genomgick alla fysiska tester bortsett från simtestet. Flera av deltagarna visade prov på att de styrkemässigt kan mäta sig med många män som gör dessa tester och hade varit godkända om det hade varit inför en rekrytering. Vi ser gärna att fler kvinnor söker sig till yrket, säger Juneholm.
Dock är inte det inte bara den sökandes fysiska förmåga och hälsa som är avgörande.
– Man måste kunna inställa sig på stationen inom 5 minuter efter larmet har gått. Därför sållas vissa bort direkt, när det är tydligt att man befinner sig alldeles för långt bort. Det kan också ställa till det om man har ett arbete som man inte kan lämna när larmet går, förklarar kårchefen.
Nerikes Brandkår i Lindesberg åker årligen på cirka 200 larm.
– Det brukar vara ungefär samma antal varje år. Och det är allt från automatlarm till trafikolyckor och bränder med mera. Vi åker ju även på förstärkningslarm till närliggande områden, när de behöver hjälp vid större händelser, förklarar Mikael Juneholm.
Kårchefen själv har arbetat som brandman i Lindesberg sedan 2008 och har varit kårchef och styrkeledare sedan 2012. Han beskriver yrket som delvis mycket påfrestande, inte minst i samband med t.ex. dödsolyckor.
– Det är väldigt jobbigt att komma till en olycka och få veta att någon har dött. Samtidigt finns det tillfällen då man åker på larm där vår insats kan rädda liv eller egendom, det är naturligtvis väldigt givande, påpekar Mikael Juneholm.
Fotnot: Ansökan görs via e-post mikael.juneholm@nerikesbrandkar.se
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.