Det är två år sedan sist, men nu kommer en ny chans att bli brandman i Lindesberg. Fram till den 31:a augusti håller Nerikes Brandkår dörrarna öppna för ansökningar.
– Vi brukar få mellan 30-40 ansökningar, men endast ett tiotal väljs ut och får genomgå de olika testerna som krävs, berättar kårchef Mikael Juneholm.
Nerikes Brandkår i Lindesberg söker räddningspersonal i beredskap inför hösten 2019. På senare år har man efterfrågat fler kvinnliga sökanden i samband med nyrekryteringar – och det här tillfället utgör inget undantag.
Kårchefen i Lindesberg, Mikael Juneholm, menar att chanserna är goda på just den fronten. Detta fick man tydligt besked på när man tidigare i år anordnade en ”prova-på-dag” på brandstationen för just kvinnor som var nyfikna på yrket.
– Då kom det ett tiotal hit och genomgick alla fysiska tester bortsett från simtestet. Flera av deltagarna visade prov på att de styrkemässigt kan mäta sig med många män som gör dessa tester och hade varit godkända om det hade varit inför en rekrytering. Vi ser gärna att fler kvinnor söker sig till yrket, säger Juneholm.
Dock är inte det inte bara den sökandes fysiska förmåga och hälsa som är avgörande.
– Man måste kunna inställa sig på stationen inom 5 minuter efter larmet har gått. Därför sållas vissa bort direkt, när det är tydligt att man befinner sig alldeles för långt bort. Det kan också ställa till det om man har ett arbete som man inte kan lämna när larmet går, förklarar kårchefen.
Nerikes Brandkår i Lindesberg åker årligen på cirka 200 larm.
– Det brukar vara ungefär samma antal varje år. Och det är allt från automatlarm till trafikolyckor och bränder med mera. Vi åker ju även på förstärkningslarm till närliggande områden, när de behöver hjälp vid större händelser, förklarar Mikael Juneholm.
Kårchefen själv har arbetat som brandman i Lindesberg sedan 2008 och har varit kårchef och styrkeledare sedan 2012. Han beskriver yrket som delvis mycket påfrestande, inte minst i samband med t.ex. dödsolyckor.
– Det är väldigt jobbigt att komma till en olycka och få veta att någon har dött. Samtidigt finns det tillfällen då man åker på larm där vår insats kan rädda liv eller egendom, det är naturligtvis väldigt givande, påpekar Mikael Juneholm.
Fotnot: Ansökan görs via e-post mikael.juneholm@nerikesbrandkar.se
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral öppnade i privat regi under ledning av distriktsläkaren Mia Konradsson och hennes team.