Bredbandsprojektet ”Klivet” har nått det sjätte steget i utbyggnaden av bredbandsnätet i Örebro län. För Lindesbergs del väntar nu en mycket mer driftsäker bredbandsanslutning som tål mycket mer stryk än dagens nät. Kommunens it-strateg Bosse Bäckman är mycket glad åt att Klivet 6 nu har sjösatts. Han menar att utbyggnaden är lika självklar som den är avgörande i ett samhälle där vi blir allt mer beroende av driftsäkra kommunikationer.
Sedan ADSL-tekniken lanserades i var mans hus och hem för cirka 7 år sedan, så har Lindesbergs kommuns it-strateg Bo Bäckman hela tiden strävat efter att följa utvecklingens våg framåt. Hans strävan har också gett mycket gott resultat under resans gång. Lindesbergs invånare kunde bland annat få tillgång till de snabbare bredbandsvalen långt före betydligt större städer och kommuner på andra håll i landet.
Idag är det visserligen inte så mycket snack om nedladdningshastigheter längre. Det går redan tillräckligt snabbt som det är. I det fortsatta utvecklingsarbetet har man därför koncentrerat sig mer åt att höja driftsäkerheten, kvaliteten samt tillgången på bredband.
Projektet Klivet har nu nått det sjätte steget och arbetet är redan påbörjat.
-Det vi gör nu är att binda oss samman med andra län, i detta skede är det Västra Götaland, Värmland och Dalarnas län vi knyter oss samman med. Denna utbyggnad innebär att vi inte längre blir lika sårbara och riskerna för avbrott minskar väsentligt, säger Bäckman.
På ren svenska innebär detta att kunden inte behöver drabbas av avbrott i samband med att en fiberkabel av någon anledning går av. Då finner signalen andra vägar förbi avbrottet istället.
Fick miljoner i gåva
Lindesbergs kommun samarbetar nu med sex andra kommuner i länet. Tillsammans har man en budget på 25 miljoner kronor att lägga i projektet – och nästan hälften av miljonerna kom som en mycket uppskattad och tidig julklapp.
-Det var Post- och telestyrelsen som skänkte oss 11 miljoner kronor för att visa att man verkligen uppskattade initiativet att utveckla bredbandskommunikationerna. Vi är väldigt tacksamma för gåvan.
Utbyggnaden planeras vara färdig någon gång under första halvåret 2007 och då kommer samtliga 120 stationer i länet att ha rustats med den nya fibern. Endast två stationer kommer fortsättningsvis att gå via den radiolänk man använder sig av idag.
-Dessa två stationer finns nere i Fellingsbro och den radiolänk man går via idag kommer att bytas ut mot fiber i ett senare skede istället, säger Bo Bäckman.
REPLIK: Bra att du börjat fundera över det tokiga att öka klyftan mellan stad och land genom att anvisa plats för livsmiljöförstörande vindkraft. Siffrorna som nämndes i första insändaren gällande Lindesbergs kommuns negativa befolkningsutveckling är rena fakta från SCB, dem behöver man förhålla sig till.
INSÄNDARE/DEBATT: Beroende och skadligt bruk av alkohol och narkotika är ett växande samhällsproblem som kräver omedelbar och långsiktig uppmärksamhet. I Statens offentliga utredningar (SOU 2023:62) föreslås ett flertal åtgärder för att förbättra vård, stöd och forskning inom området. En central del av förslagen handlar om att säkerställa att kompetensförsörjningen inom vård och socialt arbete stärks, samt att forskningen får mer fokus och resurser. En myndighet ska fungera som en pådrivande kraft för att se till att dessa insatser blir både effektiva och hållbara. Men frågan om hur vi bäst hanterar beroendeproblematiken är inte enkel. Vi måste hitta en balans mellan att förebygga, behandla och samtidigt minska skadorna för dem som redan är drabbade.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Lindesbergs kommun har tagit fram ett förslag till en vindbruksplan, där syftet är att den ska visa lämpliga områden för vindkraft inom kommunen och ge en tydlig inriktning för framtida vindkraftsetableringar. Under tisdagskvällen hölls ett samrådsmöte i Storåskolans matsal, där invånarna fick komma med synpunkter och frågor gällande planen.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Under denna vecka genomför Polisen en nationell trafikinsats med särskilt fokus på hastigheten i tätbebyggda områden som till exempel stadskärna, skolområden, parker och bostadsområden med mera. Även på vägar där hastighetsbegränsningen är 70 km/h kommer att ingå i bevakningen.
En brand har utbrutit på industriföretaget Nammo i Lindesberg. Enligt SOS Alarm skall branden vara begränsad till ett utrymme inne i en av industrilokalerna.
– Det finns ingen spridningsrisk, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.