Kopparbergs Bryggeri är en framgångssaga som nått oanade höjder. Under gårdagskvällen samlades Företagarna Bergslagen för årsmöte, och på plats fanns också Ulrica Scharnke och Rickhard Voigt från bryggeriet som med smittande entusiasm berättade om hur allt startade 1994, och resan fram tills idag.
Ulrica Scharnke och Rickhard Voigt har varit en del av Kopparbergs Bryggeri i omkring 20 år vardera, så de har varit med länge och nästan från starten. Just därför kan de berätta om bryggeriets framgångssaga som ständigt fortsätter att nå nya
Rickhard och Ulrica. Foto: Ida Lindkvist
mål.
– Det var Peter Bronsman som hörde att Kopparbergs Bryggeri skulle lägga ner, och han kände att det var något för honom. Så han ringde brorsan och frågade om de inte skulle köpa bryggeri. De åkte upp vintern 1993 från Göteborg, och allt de såg var skog, skog och skog. Men de körde igång från ingenting, investerade 15 miljoner och från början var det bara sex stycken anställda. Peter gick ut i tidningen och skröt om att de någon gång skulle bli 12 stycken, berättar Ulrica med ett leende.
1994 drogs bryggeriet igång, men man stöter snart på patrull. 1995 brinner bryggeriet ner och det är få som tror att verksamheten ska komma att leva vidare. Bronsman hade dock något helt annat i åtanke.
– Jag ger inte upp, var det första Peter sa när tidningen ringde. Han ser möjligheter, ingenting är omöjligt, säger Ulrica.
Rickhard och Ulrica. Foto: Ida Lindkvist
Rickhard berättar vidare om hur noga man är med kvalitén på det man tillverkar, det ska inte bara vara bra, utan man strävar alltid efter att vara bäst. Och bryggeriets tre huvudkomponenter består av det väldigt bra vattnet, kompetens och kundperspektiv. Utmärkelserna har haglat in under årens lopp och bland dessa hittas exempelvis ”Supplier of the year TESCO 2013”, ”Årets livsmedelsexportpris 2008” och ”Entrepreneur of the year 2013”.
– Det är en otrolig resa, ibland får man nypa sig i armen, säger Rickhard.
Rickhard visar ett diagram över de gångna åren, och så pekar han på en av staplarna alldeles i början.
– Här minns jag att vi satt och åt smörgåstårta för att vi sålt vår första helpall till en och samma kund. Några år senare har vi bokat en hel båt… Och idag kör vi ut 100 pall per dygn, berättar Rickhard.
Kopparbergs produkter finns i över 40 länder. Och innan bryggeriet började producera och sälja söt cider, så existerade inte den produkten på marknaden. Nu har fler och fler anammat den idén, men Rickhard ser inte det som något negativt.
– När andra härmar efter så är ju det ett bevis på att man gör någonting bra, säger Rickhard.
Nya produkter gör ständigt entré, och för inte alltför länge sedan lanserades ”Frozen fruit cider”. Cidern läggs i frysen under några timmar för att sedan hällas upp i glas som färdig drink. Fruit Lager är också något som är på ingång till Sverige, en söt öl som samtidigt är fruktigt fräsch.
– Vi vill visa marknaden att vi står där framme hela tiden!, konstaterar Rickhard bestämt.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokfest är igång: ”Tangerar förra året”
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs ...
Arenan fick utrymmas efter inbrottslarm
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i...