Vasselhyttans Taxi & Buss var ett okänt varumärke. Till och med på de flesta ställen i länet. Men nu får konkurrenterna se upp, för nu jagar VTB kontrakt och kunder i såväl Kumla som orter på längre håll. – Vi siktar också på Örebro, för det är ju en stad med en otrolig expansion, säger Håkan Einarsson. Och vi ska inte bara skjutsa lindesbergare och länsbor härifrån, utan också locka besökare hit. Bergslagen har en klang, som drar.
Håkan Einarsson var lunchtalare när Rotary hade sin måndagslunch på stadshotellet. När han drog företagets historia och förhistoria från starten 1994, så var det ingen tvekan om att han passar som reseledare längst fram i en långfärdsbuss. Han kan berätta. Han delar kompanjonskapet med Anders Södergren.
Men de har också tagit hem samhällsresor som skolskjutsar i de tre norrkommunerna och färdtjänst – det senare nu i somras. När de två ägarna började för 20 år sedan hade de andra anställningar, som de ändå kunde kombinera – genom att de jobbade olika skift på dygnet. Som anställda och sedan med det som idag vuxit till 50 anställda, ytterligare ett 15-tal på lönelistan och en omsättning på runt 30 milj kr. Det började med enstaka fordon, som sedan hade skolskjuts-uppdrag, upphandlad färdtjänst och år 2000 köptes den första bussen.
– Det rullade på utan att vi riktigt hann fatta, vad som hände, säger Håkan Einarsson. Och idag har vi flyttat till gamla OK-macken, där vi också servar våra bilar och hyser in Polar-resor och en liten verkstadsdel, dit andra kan också lämna sin bil. Nu har vi trettio fordon – tre av dem är turistbussar.
Till ”koncernen” kan man också räkna in delägarskap i NoraLindefrakt (sju lastbilar)och reseföretaget Carrara i Örebro – namnet kommer av de italienska orten med samma namn länge känd för sin vita marmor – och numera också för operaföreställningar. Och VTB gör sig också känd för sina opera-resor – bl a till såväl italienska Verona, norska Bergen som Opera på Skäret i Kopparberg.
– Men vi vill vända på det också och jobba hårdare med att ordna resor hit, tex golfresor, kultur-resor från Stockholm, säger Håkan Einarsson och berättar om kammarmusiken i Örebro som drar.

VTB tar gärna åt sig ”hela konceptet” – d.v.s. kan också vara festfixare och Håkan Einarsson berättar om åren med att anordna stadsfester – årets upplaga på Loppholmarna regnade bort.
– Bondson som jag är vet jag hur det är att stå på balvagnen att jobba undan höet innan de mörka molnen kommer, men att fixa fester är inte bara festligt jobb utan också mörka moln ibland, och då gäller att jobba ännu hårdare ”på balvagnen”, säger Håkan Einarsson. Ibland får man ställa in – årets kräftfest t ex – om de blir för få anmälda.
Han hoppas att Loppholmarna – som nu fått inte bara en dansbana utan också beachvolleyplan och skateboardramp – ska bli något att samlas på.
– Lindesberg är en sjöstad. Det måste vi ut med. Och Lindesberg har en strandpromenad som slår Noras, säger Håkan Einarsson.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.