Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören satt ett datum för när 2022 års arrangemang ska gå av stapeln. Onsdagen den 18 maj klockan 16.00 kan man redan nu skriva in i kalendern, och LindeDagen 2022 invigs av ingen mindre än Landshövding Maria Larsson.
– Nu jobbar vi stenhårt för att det ska genomföras, säger Leif Ohlsson, före detta president i Lindesbergs rotaryklubb.
Efter två års frånvaro på grund av pandemin ser arrangören Lindesbergs Rotaryklubb onekligen fram emot att kunna bjuda in lindesbergarna till den folkfest som evenemanget brukar vara. Arbetet med att genomföra LindeDagen 2022 pågår för fullt, och man har nu fått klartecken från Landshövding Maria Larsson som kommer att inviga festligheterna.
– Vi har ju fått skjuta upp det ett par gånger, men nu tror och hoppas vi att pandemin ska klara sig eftersom så många har vaccinerat sig, så vi tycker att allting talar för det, säger Leif.
LindeDagen lockar varje år tusentals nyfikna besökare som får lära sig mer om de föreningar och företag som visar upp sina verksamheter. Under 2019 års upplaga fanns bland annat Bergslagens Sparbank, Lions och Kriminalvården med bland utställarna, och inte att förglömma polis, brandkår och ambulans som fick många små ögon att tindra lite extra.
Nu har man öppnat anmälan för utställare och en arbetsgrupp är tillsatt för att se över alla detaljer inför den 18 maj.
– Vi måste söka nytt tillstånd hos polisen, men också titta praktiskt på renoveringen av broarna, hur området kommer se ut och hur vi kan planera. Så nu var det läge att ta itu med de här sakerna och satsa för att det ska kunna bli av den 18 maj, avslutar Leif glatt.
LindeDagen 2022 genomförs onsdagen den 18 maj, mellan klockan 16.00 och 19.00, då festligheterna avslutas med underhållning.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.
I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan Falkensjö, där de i slutet av förra året öppnade sin egen inredningsbutik. En dröm de gjorde verklighet av efter att Johan drabbats av cancer, genomgått tuffa behandlingar och kommit ut frisk på andra sidan.
– Vi ville inte vänta med drömmen tills vi blir pensionärer, så då bestämde vi oss för att göra slag i saken, säger Anna.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).