Glöm drömmen om 25 000 invånare och ta istället sikte på en fungerande och välmående kommun med 23 000 invånare. Det kan tyckas väldigt negativt och dumt vid första åtanke. Men när man ser till verkligheten så förstår man ganska snart att det är dags att anpassa sig efter nuet och upphöra med dumheterna att leva som om vi bara blev fler och fler när vi i själva verket bara blir färre och färre.
I början av 80-talet hade Lindesbergs kommun strax över 25 000 invånare. Sedan denna notering har antalet sjunkit steg för steg till dagens 23 000. Det är alltså ett bortfall på totalt 2000 invånare. Sedan ett par år tillbaka har politikerna haft målsättningen att höja Lindesberg till samma nivå som förr. En ambition som naturligtvis är helt rätt, men tyvärr har alla andra kommuner också tillväxt som mål.
Det uppstår ju viss problematik när man börjar leva i denna fiktiva tillvaro och agerar som om det är det verkliga nuet. Det är då man får överraskningar som nu senast då man plötsligt upptäckte att kostymen var för stor så att budgeten inte håller – och att panikbesparingar på sammanlagt 10 miljoner måste göras för att reparera skadan.
Statistiska Centralbyråns siffror visar tydligt hur utvecklingen har sett ut. Ända sedan 60-talet så har Lindesbergarna blivit äldre – och färre. Att bygga en framtid på människor i åldrarna 80-100 år har sina fallgropar.
Det föds alltså för få barn i Lindesberg. Antalet nyfödslar är färre än antalet invånare som dör varje år. Detta ger alltså underskott. Dessutom är det fler som flyttar härifrån än vad det är som flyttar hit. Det ger ytterligare minus. Kontentan av detta är glasklart. Vi blir inte fler, vi blir f ä r r e och äldre.
Påföljderna av att leva i det fiktiva är naturligtvis inte bra. När vi tappar en invånare så tappar vi också 45 000 kronor i inkomster, det vill säga bidrag och skatteintäkter. Nu är verkligheten sådan att vi tappar ca 80 invånare per år vilket innebär att vi förlorar totalt 4 miljoner kronor.
Att plocka fram denna statistik och göra en bedömning av hur morgondagen ser ut, det kräver inte särskilt mycket tid eller engagemang. På två minuter kan vem som helst få fram siffrorna och se hur utvecklingen har sett ut den senaste 30-årsperioden. Med dessa staplar i hand, då frågar man sig: Hur kunde politikerna missa det? Hur kunde man tro att morgondagen såg så mycket bättre ut än vad alla andra morgondagar har sett ut. Nåväl… det kostade oss bara 10 miljoner den här gången.
Klicka här om du vill läsa mer statistik gällande befolkningsutvecklingen.