Dags för det tredje och avslutande avsnittet av reportageserien om Meritor. Avsnittet den här gången handlar mycket om fabrikens tuffa konkurrenssituation och platschef Tomas Bäckmans högt ställda mål att Lindesbergsfabriken ska bli bäst i klassen. Med det menar han att fabriken ska bli den mest kostnadseffektiva fabriken inom hela Meritor-koncernen! – Jag har gett mig tusan på att vi i Sverige kan bli den mest konkurrenskraftiga fabriken. Det gäller bara att vara smartare än de övriga.
Monteringen och bearbetningen vid fabriken i Lindesberg är hela tiden satt under en tuff konkurrens, och den kommer alltid från två håll. Meritors centrala inköpsavdelning har som sin uppgift att alltid köpa in detaljer och material till bästa pris. Fabrikens tillverkningskostnader för bearbetade detaljer jämförs stenhårt med de olika alternativ som inköpsavdelningen kan hitta på den öppna marknaden. Det finns alltid externa leverantörer någonstans i världen som vill göra det man gör i Lindesberg.
– Vi jobbar hårt och fokuserat på att vi hela tiden ska vara det mest konkurrenskraftigaste alternativet. Vi gör allt för att säkerställa att vi lyckas, säger Tomas Bäckman.
Internt inom Meritor-koncernen finns också en tydlig och påtaglig konkurrenssituation. Närmast Lindesberg finns en systerfabrik i Italien som har ungefär samma produktion som här. Men Tomas Bäckman betonar att konkurrensen finns inom hela koncernen, från alla fabriker som bearbetar och monterar. Frågan är hela tiden vart man tillverkar en efterfrågad detalj billigast. Och svaret lika tydligt, den fabrik inom koncernen som har kapacitet och kan tillverka eller producera det som efterfrågas till lägst kostnad får göra det.
– Men, understryker Bäckman, vi är inte bara utsatta för konkurrens, vi konkurrerar också hela tiden med övriga fabrikerna för att få hit mer tillverkning och fylla fabriken ännu mer med produktion. Så situationen är ömsesidig!
För att klara konkurrensen från andra aktörer, både intern och externt har man i Lindesberg stort fokus på att hela tiden ligga före alla andra, genom att utveckla ny teknik och att aldrig bli tagna på sängen.
– Vi ska alltid hålla en hög nivå gentemot våra konkurrenter. Alla konkurrenter ska vara medvetna om att det är tufft att konkurrera med oss, säger Bäckman.
Fabriksmöten
Tomas Bäckman har ett förflutet som handbollsspelare med flera säsonger i division ett och allsvenskan. Och man får en känsla av att mycket av det han lärde sig och upplevde då också präglar hans vardag idag. Att hela tiden hålla koll på motståndarna, att inte släppa till någonting bakåt och alltid vara fokuserad framåt när bollen ska i nät. Känslan blir bestående när han kommer in på ledarskap och hur man den senaste tiden startat med att hålla fabriksmöten med alla medarbetare.
– Vi har under året jobbat mycket med att bryta ner våra nyckeltal och sätta tydliga mål. Mål som vi kan visualisera och kommunicera via fabriksmöten. Styrkan med tydliga mål är att vi är oerhört starka om vi tillsammans drar år samma håll. En fördel med fabriksmöten är att vi då kan träffa samtlig personal vi ett och samma tillfälle. Tanken är att vi ska hålla dessa möten kvartalsvis.
Hur informationen och målen kommunicera är också en del i det nya sättet. Målen är ofta formulerade i svårtolkade nyckeltal och blir därför för de flesta fullständigt obegripliga. Att bryta ned målen på sådan sätt att de blir begripliga för alla är en utmaning men nödvändigt.
– Vi har brutit mer våra nyckeltal på ett sätt som gör att det går att relatera dem till den egna vardagen. Syftet är självklart att alla ska bli medvetna om hur man som individ kan bidra till att de övergripande målen uppfylls och att man når det tänkta resultatet. Vägen mot målet börjar med ett litet steg, säger Bäckman.
Kostnadseffektivitet
Tomas Bäckman har ett mål han gärna vill lyfta fram. Han menar att även om Sverige ofta ses som ett höglöneland behöver det inte påverka utsikterna för Lindesbergsfabriken att bli den lönsammaste och mest kostnadseffektiva fabriken inom hela koncernen på bearbetning och montering.
– Jag har gett mig tusan på att vi i Sverige kan bli det bästa alternativet för att producera detaljer med hög kvalitet till en låg kostnad. Det gäller bara att vara smartare än de övriga, understryker han.
Bäckman menar att om man är mer flexibel, arbetar mycket med automation och strävar efter stabila processer med bra kvalitet så kan fabriken i Lindesberg mycket väl vara det mest konkurrenskraftiga alternativet. Det handlar om att den totala tillverkningskostnaden per detalj är läger än konkurrenternas. Inte bara titta på lönekostnaden per timme.
– Det är vad vi gör dagligen som påverkar totalen. Om alla lägger ett stort fokus på att göra små förbättringar, samt att var och en är villiga att varje dag göra sitt bästa så räcker det väldigt långt, säger Tomas Bäckman avslutningsvis.