Bergslagens Sparbanks initiativ Drömjobbet firar 10-årsjubileum, något man firar med att öppna ansökningsfönstret extra tidigt. Redan nu går det att skicka in sin ansökan till nästa sommars omgång av det populära projektet.
– Det är ett ganska unikt sommarjobb, var annars får man möjligheten att träffa jämngamla med samma drömmar och ambitioner och dessutom göra den här resan ihop, säger Emma Ehnevid, HR-ansvarig vid Bergslagens Sparbank.
Drömjobbet startade 2012, som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva något eget. Under årens lopp har ett 60-tal ungdomar fått prova sina vingar inom eget företagande, där man sett flera framgångshistorier som resultat.
– Det här är en del i vårt samhällsengagemang, vi vill hjälpa till med det vi kan när det gäller att få fler företag på orten. Drömjobbet handlar om att främja entreprenörskap, se möjligheter och utvecklas och se att man kan göra det här i vårt område, då de sökande ska bo i någon av våra fyra kommuner, berättar Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner.

Nittonåriga Fanny Andersson från Frövi deltog i förra årets Drömjobb där hon utvecklade sin affärsidé om att hjälpa företag med sin marknadsföring på sociala medier.
– Det var en utmaning under pandemin, men samtidigt såg jag en möjlighet då mer skedde på sociala medier än tidigare. Nu vill jag skapa en marknadsbyrå, fortfarande med inriktning på sociala medier, men med olika produkter och tjänster. Mitt mål är att starta ett aktiebolag innan sommaren, berättar hon.
En person som funnits med i projektet sedan sju år tillbaka är Janis Lancereau, som driver Startcentrum i Örebro och är grundaren till Emax, dit Drömjobbarna får åka för att nätverka med andra unga entreprenörer. Han fungerar som en mentor och stöd, och är den som håller i kurserna för de utvalda ungdomarna.
– Jag har aldrig upplevt ett så pass komplett koncept som man erbjuder ungdomar i den åldern, säger han.

Olle Wigert från Kopparberg var med i den allra första upplagan av Drömjobbet 2012, numera är han bosatt i Göteborg där han studerar till lantmätare.
– Jag är uppväxt på landet där det fanns mycket sommarstugor i området. Min idé var att starta en stugservice för att hjälpa ägarna med gräsklippning, lämna nycklar och mindre fastighetsskötsel. Efter Drömjobbet körde jag vidare med mitt företag i sex somrar, medan jag jobbade som skidinstruktör på vintrarna. Drömjobbet var ett kul initiativ som gav mig massor med bra verktyg, så har man en idé är det en jättebra grej och det ska vara lite läskigt, man måste våga prova, säger han via telefon.

Läkarstudenten Ismael Hamoudi medverkade i Drömjobbet förra året, där han skapade ett digitalt verktyg för att kartlägga elevers psykiska hälsa i grundskolan, något han nu arbetar vidare med tillsammans med Örebro Universitet. Hans app, Skolado, ger elever möjlighet att skatta sitt mående på ett enkelt sätt, där resultaten sedan går vidare till elevhälsovården.
– Det vi kan berätta idag är att vi har ett par grundskolor som har visat intresse och väntar på att få testa en första prototyp, vilket är väldigt kul. Drömjobbet erbjuder en väldigt unik möjlighet att få testa en idé man har, lära sig om entreprenörskap och även få kapital. Med detta sagt så var det ett enkelt beslut för min del att ta chansen och söka till drömjobbet, vilket jag tycker andra ska också göra! hälsar Ismael via mail.
– Vi vill bygga vidare på den entreprenörsanda som redan finns, man behöver inte ha en färdig idé för att vara med. Det är ett ganska unikt sommarjobb, var annars får man möjligheten att träffa jämngamla med samma drömmar och ambitioner och dessutom göra den här resan ihop, säger Emma Ehnevid, HR-ansvarig vid Bergslagens Sparbank.