På grund av pandemin tvingades hela Sveriges åttondeklassare att ställa in sin prao under våren. Under höstterminen gjorde Lindbackaskolan ett nytt försök att få ut sina numera niondeklassare på praktisk arbetslivsorientering men tvingades återigen att ställa in då man saknade arbetsplatser som ville ta emot ungdomarna. Men skam den som ger sig, med start i måndags kunde äntligen de två första klasserna komma ut på sin efterlängtade prao.
– Jag har längtat, det här är ju något roligt, säger Klara Sahlén som praoar på Team Sportia i Lindesberg.
Att pandemin har ställt till problem för många av landets skolungdomar är knappast någon nyhet vid det här laget, inställda lektioner, undervisning på distans och även inställd prao är några av biverkningarna efter flera år med covid-19 i samhället.
– De senaste åren har pandemin varit mer eller mindre konstant närvarande vilket har gjort att många arbetsplatser tog det säkra före det osäkra och valde att inte ta emot praoelever i samma utsträckning som förut. Det är ju något som vi hoppas blir annorlunda framöver i takt med att situationen blir mer under kontroll, och vi hoppas på en återgång till det normala, berättar Jonas Cederulf som är Studie- och yrkesvägledare på Fröviskolan, Lindbackaskolan och Storåskolan.
För vissa årskullar har effekterna varit mer påtagliga än andra, bland annat för de elever som nu går i nian, som för första gången kom ut på prao i måndags.
– Just den här kullen har haft lite otur genom hela sin grundskoletid, de skulle haft en vecka prao för ett år sedan som åttondeklassare och en vecka i höstas som nior. Man ska egentligen ha 2 veckor prao under högstadiet, men enligt skolverket var det godkänt om man ordnade en ersättningsvecka, vilket vi nu har lyckats göra, säger Jonas.
Bristen på företag som ville ta emot elever gjorde att man ställdes inför ett dilemma, men Jonas lyckades lösa problemet genom att sträcka ut en hand till elevernas föräldrar för att se om deras arbetsplatser kunde ställa upp.
– Jag kände att vi inte kunde ställa in en gång till, så jag valde att vända mig till föräldrarna och då ramlade det in ytterligare platser. Så nu tror jag att vi löser så alla har fått gjort prao innan de slutar nian i sommar. Det blev ändå ganska bra att det blev under våren, de har mycket nationella prov nu, så det passade bra med en liten paus, avslutar Jonas.
Bakom kassan hos Team Sportia i Lindesberg står Klara Sahlén, som har praoat sedan i måndags.
– Jag tycker det är roligt, man lär sig en massa saker, och det är något jag skulle kunna tänka mig att jobba med. Jag har fått plocka varor, prismärkt stått i kassan och pumpat bollar, berättar hon glatt.
– Det är inte alla som vågar stå i kassan, men hon är duktig och tar för sig, berättar Micke Nielsen.
På Kotten & Co står Saga Lagerman och Marcus Hansson inne i trimmet, där de hjälper Lisa Alvbåge som just friserat lilla Leo.
– De är så duktiga och hjälper mig att sopa så fint, och så har ju hunden något annat att titta på också, säger hon med ett leende.
Både Saga och Marcus har egna djur, och Kotten var bådas förstahandsval när det kom till praoplats.
– Det är roligt, man får vara med djur och hjälpa till, säger Marcus.
Emil Nyberg och Aron Kelescenyi valde att praoa på restaurangen Brödernas i Lindesberg, där de trivs mycket bra enligt dem själva.
– Jag gillar att hålla på med mat, och skulle kunna tänka mig att jobba med det, säger Emil.
– Det är bra variation, vi får lära oss mycket nya saker. Vi har fått göra såser, diska och servera, berättar Aron.