Lions Club Kristina Lindesberg har under två månaders tid varit runt och besökt Lindesbergs äldreboenden. De vill sätta en ”guldkant” på de äldres tillvaro, vilket också var namnet på det fina arrangemanget. Med musik, samvaro och fika gladde de mångas sinne och hjärta.
Det var i början av oktober som Lions Club Kristina påbörjade sin planering. De skulle besöka Lindesbergs olika äldreboenden för att få sätta en extra guldkant på de boendes tillvaro. På Ågården gick startskottet och de besökte de olika avdelningarna under flertalet tillfällen, därefter fortsatte man till Källgården i början av den här veckan för att sedan idag, fredag, avsluta på Tallåsens avdelningar.
– Vi har under de här månaderna besökt boenden och bjudit på kaffe och fikabröd och musikunderhållning framfört av Lasses Svängiga Gäng. Vi har träffat ungefär hundrasjuttiofem personer vid sex olika tillfällen, och idag är det sjätte tillfället. Vi jobbar för att samla in pengar, nyligen hade vi julklappslotteriet på skyltsöndagen och sedan det här. Under Vinterspåret har vi också kakbuffé och fiskedamm på stadsbiblioteket. Vi vill ge lite tillbaka och Lions Club vill göra gott för de gamla, berättar Birgitta Wiberg.
Det hela började med att man fick mottaga ett arv där testatorns önskan var att en summa pengar skulle gå till de äldre, för att ge dem en guldkant. Självklart nappade Lions Kristinor på detta och planer smeds.
– Några i klubben har varit i kontakt med boenden och personalen där för att planera tillsammans. De äldre har ju olika sorters fysisk och psykisk ohälsa, så vi har försökt att lägga upp det på det mest lämpliga sättet, säger Birgitta och fortsätter:
– Vi dukar tillsammans med personalen och ser till att de boende kommer till musikunderhållningen, sedan hjälper vi även till att servera. Vi tror att det har varit väldigt uppskattat och det är musik som passar de äldre. Nu är det mycket med jultema, men också sådant som spelades när de var i sina krafts dagar. Det har känts väldigt bra, vi har blivit så varmt mottagna. Vi har fantastiska äldreboenden här i Lindesberg där vi varit. Det känns som att vi gjort något väldigt meningsfullt.
De boende sitter samlade runt Lasses Svängiga Gäng som spelar ”En månskenspromenad” och ”Rudolf med röda mulen”, även en danslåt från 1940 får vara med som någon i publiken känner igen. Det är lugnt och fridfullt, alla lyssnar koncentrerat. Någon kommer med rullatorn för att slå sig ner och närvara, några andra har fått hjälp in i sin rullstol. Inger Österberg, enhetschef på Tallåsen, tittar förbi och är med en stund.
– Det är helt fantastiskt! På förmiddagen var de på de andra avdelningarna och det blev jätteuppskattat, inte bara att de samlas såhär, utan också att de piffat till med blommor och fika. Ja, det blev jättegod respons. Och nu inför jul är det speciellt för dem att få höra levande julmusik såhär. Det brukar annars vara underhållning ett par gånger i månaden, men nu är det ju en hel liten orkester och det blir ju verkligen lite extra!
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.