Vid Lindesbergs lasarett jobbas det intensivt med ett aktivt utvecklingsarbete, där förändring och förbättring av rutiner, arbetssätt och planering är något som berör alla 600 medarbetare.- Vårt utvecklingsarbete strävar efter att utveckla det goda sjukhuset där ledorden är bra patientsäkerhet och en vård med bra kvalitet, säger Maria Gunnarsson, biträdande chef vid sjukhusets utvecklingsenhet.
Vid utvecklingsenheten på lasarettet i Lindesberg jobbar tretton personer, varav sex på heltid, med bland annat utvecklings- och utbildningsfrågor. Maria Gunnarsson är biträdande chef och en av de ansvariga för bland annat det övergripande kvalitets- och utvecklingsarbete som bedrivs vid sjukhuset. Ett arbete som är systematiserat och strukturerat utefter beprövade metoder, som i delar påminner om den japanska industrin, kombinerat med egna utvecklingsmetoder. Mycket är reglerat i lag, men det är för patienternas bästa man arbetar och alltid måste ha i åtanke.
Därför jobbar utvecklingsenheten ständigt med att alla på sjukhuset, parallellt med sin ordinarie uppgift, också kontinuerligt jobbar med ett aktivt förbättrings- och utvecklingsarbete.
– Alla våra medarbetare ska ha blicken för det här förhållningssättet. Det skapar en förbättringskultur på arbetsplatsen, säger Maria Gunnarsson.
Maria Gunnarsson menar att det inte bara är de stora förändringarna som är viktiga och som gör nytta, utan det är lika viktigt att ta till vara även mindre förändringar. På sikt sparar också de små förbättringarna både tid och pengar. Gunnarsson ger ett exempel; letar du varje dag i tjugo minuter efter till exempel papper är det efter ett år lika med två veckors arbetstid.
– Vi vill förbättra vården och allt runt omkring och ta bort eller förändra sådant som inte har ett värde för patienten, säger hon.
Förbättringsarbete sker även inom administrationen där man strävar efter att ha samma struktur vid arkivering och sortering liksom en logisk mappstruktur i alla datorer på sjukhuset.
En viktig kugge i utvecklingsarbetet är också Maria Lindstedt, informatör i sjukhusledningen och ansvarig för att det som händer på sjukhuset kommer alla medarbetare, och i vissa fall också allmänheten, till del på ett ordnat sätt.
– Jag ser till att sprida de goda exemplen, säger Maria Lindstedt.
Förbättringsdagen
Som ett led i att sprida både den så viktiga förbättringsandan, som alla de goda idéerna har man en gång om året det man kallar Förbättringsdagen. Då får alla som lämnat in idéer på förbättringar visa upp sig och muntligt eller via affischer presentera sitt förslag. Tanken är att alla på sjukhuset ska få ta del av vad andra har gjort och samtidigt inspireras och ta med sig idéerna till sin arbetsplats.
– Delaktighet, engagemang och dialog är jätteviktigt. Vi jobbar för patienterna, betonar Lindstedt.
Ett av de exempel som visades under dagen är ett nytt sätt att på vårdavdelning 2 visa patientstatus när det gäller vem som har syrgas eller dropp, vem som äter en speciell medicin eller när någon är på väg att skrivas ut. Med hjälp av ett antal färgade magneter slipper man nu skriva om schemat på nytt vid varje förändring, nu flyttar man bara på en magnet.
– Att ta vara på de små förändringarna i vardagen, det vill vi bli ännu vassare på, säger Gunnarsson.
Projektet har också tagit fram en folder som alla som varit på akuten får med sig därifrån. I foldern har personalen fyllt i med information och noteringar om återbesökstid, röntgentid och annat av värde för patienten.
Patientsäkerhet, kortare väntetider och nöjda patienter är viktiga mål i förbättringsarbetet men det finns också ett ekonomiskt perspektiv.
– Vi måste värna om de skattekronor som kommer in, vi har inte råd att slösa med våra resurser. Vårt perspektiv är att få ut så mycket värde som möjligt ur varje skattekrona som kommer in, säger Maria Gunnarsson.